http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.rbfoto.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Vijver Verwarmen


door Gerrit Arends afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Verwarmen

Als u aanverwarmen denkt dan begint de hobby serieuse vormen aan te nemen

Het verwarmen van een vijver blijft altijd een persoonlijke keuze.
Ook bestaan er grote verschillen tussen verwarmen en verwarmen.

Electrisch verwarmen:

Warmtewisselaar:

Waar de een een voorstander is om een constante temp. vast te houden van 20 graden is de ander het juist alleen maar te doen om het verlengen van het seizoen. Dat laatste staat auteur ook voor. Gezien de hoge prijzen van energie is het maar voor weinigen weggelegd ongebreideld te blijven stoken. Een winterseizoen voor Koi duurt in Nederland tussen de 6 en 7 maanden. Door nu bijvoorbeeld het najaar de vijver 1 of 2 maanden op 16 graden te houden en eveneens in het voorjaar kan met betrekkelijk weinig kosten het seizoen met 3 a 4 maanden verlengd worden en dat is heel wat in vergelijking dat het seizoen nu maar 5 tot 6 maanden duurt.
Ook kan in de winter de vijver bijvoorbeeld op een constante temperatuur gehouden worden van 8 graden. Let bij verwarmen wel op dat het water goed gemend wordt en er geen heel koude bovenlagen ontstaan welke een averechts effect hebben. Bij het toepassen van vijververwarming is een geïsoleerde vijver met een vijverafdekking een must. Een goed voorbeeld om hier voor de aanleg al rekening mee te houden, aangezien dit achteraf uiterst moeilijk in te passen is

Hoe groot moet ik mijn verwarming kiezen?
Dit is uiterst moeilijk te berekenen aangezien hier veel factoren als grootte, oppervlakte, windsnelheid, isolatie, grondwaterniveau enz., enz. een cruciale rol spelen.
In de meeste gevallen zal als er gekozen wordt voor elektrisch verwarmen gewerkt worden met 230Volt. Kies dan altijd een zo groot mogelijk verwarmingselement van minimaal 2 kW.
Op een 16 ampère groep kunt u maximaal zo’n 3 kW aansluiten. Doordat u met een thermostaat schakelt maakt dit in het verbruik niet uit en loopt u niet het risico dat het element te klein is. Als u bijvoorbeeld constant 500 watt nodig bent om uw ingestelde vijvertemperatuur constant te houden kunt u beter een 2000 watt element nemen. Gedurende het koudste punt in de nacht brandt hij wat langer en overdag staat hij door de thermostaat maar 20% van de tijd aan zodat over het geheel hij ook maar 500 watt per uur consumeert
Waar het in de praktijk om gaat is dus wat de meter aangeeft. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt uren en die moet je betalen

Wat is een kilowattuur?
Een kilowattuur is de hoeveelheid energie die geconsumeerd is. Een verwarmingselement van 1000 watt welke 1 uur aanstaat consumeert dus 1 kilowattuur.
Dat is dus 24 Kwh gedurende 24 uur. Wordt hij door een thermostaat echter maar gedurende 3 uur per 24 uur ingeschakeld dan gebruikt hij dus per 24 uur maar 3 Kwh.

Geld dat ook bij gas?
Bij het verwarmen met gas ligt dat wat anders.
Er kan hier gekozen worden voor een separate ketel maar veel voordeliger is het aansluiten op de bestaande CV installatie met een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar dient een vermogen te hebben van meestal standaard 20 a 28 kW.
’s Nachts koelt het buiten het meest af en uw verwarming staat dan voor de woning in de nachtstand. U heeft dan voldoende capaciteit om uw vijver op temperatuur te brengen en te houden.
Met een thermostaat bedient u dan een klein (CV) pompje in de vijver welke dit vijverwater door de wisselaar pompt. U zult versteld staan hoe goed deze dit mengt met het overige water in de vijver
Wat is duurder electra of gas ?
Elektra is vele malen duurder in gebruik als gas. In 1 m3 gas zit namelijk 8 kwH. 99,9 % van alle woningen worden daarom ook met gas verwarmd omdat dit simpelweg veel goedkoper is.
Ook kunt u met elektra maar beperkt verwarmen terwijl u met gas in de winter eenvoudig de vijver als het moet makkelijk op 20 graden kan brengen. De 1m3 gas is bruto. Dat betekend dat dit gas in de CV ketel eerst omgezet moet worden in warmte (vlam) . Een gedeelte gaat door de schoorsteen naar buiten en de rest wordt omgezet in warm water. Dus van de 1 m3 gas komt 8Kwh minus dat wat door de schoorsteen gaat ter beschikking aan warmte.
Door voor een grotere warmtewisselaar te kiezen worden de leiding verliezen kleiner en kan op elk niveau verwarmd worden.
Is de temperatuur van invloed op het zuurstofniveau ?
Hoe warmer het water hoe minder zuurstof het water kan opnemen. Een vijver met water van 28 graden moet uiterst goed belucht worden (vooral ’s nachts) om de vis van voldoende zuurstof te voorzien.
Koud water is altijd veel zuurstofrijker. Daarom zit bijvoorbeeld forel die om zeer zuurstofrijk water vraagt altijd in koude bergstromen en is in een Koivijver om die reden niet te handhaven.
Wat is beter een hogere of lagere temp ?
Altijd hoger. We weten dat een Koi vijver per 24 uur 3 graden mag stijgen en maar 1 graad mag dalen.
Hoe sluit ik een warmtewisselaar aan op mijn bestaande Centrale verwarming ?
Dit kan op vele manieren. Een eenvoudig en uiterst efficiënte manier is de wisselaar aan te sluiten als zijnde een gewone radiator.
Denk er aan de kant van de verwarming twee kranen komen met een koppeling op deze manier kan de wisselaar zonder water af te tappen weer verwijderd worden De regeling van de vijver komt aan de andere kant.
Hiermee is er geen enkele invloed van de huisverwarming op het gedrag van de vijververwarming en omgekeerd. Met een eenvoudig en kleine pomp zoals bijvoorbeeld een CV pomp kan deze middels een thermostaat aan en uitgeschakeld worden.

Waar plaats ik de wisselaar?
Zo dicht mogelijk bij de CV.
De aan en afvoerleidingen worden geisoleerd en de leidingen met vijverwater naar binnen gebracht. Aangezien dit water koud is ontstaan er weinig tot geen warmteverliezen bij het transport.

Worden er nog eisen gesteld aan mijn CV?
Om het geheel volledig onafhankelijk van elkaar te laten lopen is het te adviseren de radiatoren te voorzien van radiator thermostaat kranen. Dan kan elk vertrek en dus ook de vijver volledig individueel worden ingesteld.
Is voor een vijver een aparte CV nodig ?
In 99% van de gevallen kan de CV van de woning de vijver er makkelijk bij verwarmen.
Dit mede omdat de woning s'nachts vaak in nachtverlaging draait en de vijver dan juist vanwege de lagere buitentemperatuur om warmte vraagt.

Vergt een systeem ook onderhoud?
Als de pomp een seizoen lang niet gebruikt wordt kan deze vast gaan zitten. Door het plaatsen van een pompschakelaar die de pomp elke 24 uur een minuut laat lopen wordt het geheel onderhoudsarm.
Krijg ik dan geen kalkafzetting ?
Neen aangezien de watertemperatuur van het vijverwater erg laag blijft. Kalkafzetting vindt meestal plaats boven de 60 graden Celsius.

Met welke temperatuur komt het water in mijn vijver?
We kunnen hier beter spreken van temperatuur verschil.
Zelfs met een lage stroming welke we met een kleine pomp kunnen verwachten is de opwarming van het water minimaal. Een goede indicatie is hierbij dat het water slechts enkele graden opgewarmd is als het de warmtewisselaar verlaat.
Moet ik dit nu hard door de vijver laten stromen ?
Neen. Inlaat en uitlaat kunnen vlak naast elkaar gemonteerd worden.
Door nu de uitstromer te voorzien van een bocht van 90 graden wordt dit water weg gepompt en ontstaat er ruim voldoende stroming om een egale watertemperatuur te garanderen.

Vijververwarming

Electro Koi Pond Heater

Electrische vijverheater

Profi-Heater

Koieagle alle rechten voorbehouden