http://www.houseofkata.nl

http://www.askoi.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.rbfoto.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

 
Op Bezoek bij: Timmer en Timmer


door Hans Arends

Henk Timmer
Geboortedatum 3 december 1971 in Hierden
Eerste amateurclub was vv Hierden
Eerste profclub PEC Zwolle werdt later FC Zwolle van 1989 tot 1999 2000 AZ, 2001 Feijenoord, 2002 Ajax, 2003 tot 2005 AZ, 2006 tot 2008 Feijenoord

Marianne Timmer Geboortedatum 3 oktober 1974 Sappemeer

De carrière van Marianne Timmer begon in 1993 ze wordt voor de eerste keer wereldkampioen in 1997. Op de 1000 meter bij de WK afstanden in Warschau. De Olympische Spelen van 1998 zijn hét hoogtepunt van haar
carrière. Olympisch goud op de 1000 en 1500 meter. In 2004 Wereldkampioen sprint. Turijn 2006 Olympisch goud op 1000 meter. Timmer is een record aantal keren Nederlands sprintkampioen geworden, namelijk tien keer (1997, 1998, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008). Op de Nederlandse afstandskampioenschappen haalde ze in totaal 13 gouden, 14 zilveren en 3 bronzen medailles op 500, 1000 en 1500 meter.

Henk en Marianne zijn zo’n 4 jaar geleden besmet geraakt met het Koivirus in de kennisen kring waren al verschillende Koi en natuur vijvers. En Marianne had al eerder een gemengde natuurvijver in Tynaarloo. In 2005 bezochten Timmer & Timmer op uitnodiging van House Of Kata voor het eerst enkele Koi Shows en vanaf die tijd heeft de Koi ze niet meer los gelaten. In 2007 werden de eerste plannen voor een vijver gemaakt en besproken. Het eerste idee was een strakke vijver achter het huis maar door het drukke programma van beide kwam het er nog niet van het duurde nog tot maart 2009 de strakke vijver werdt overboord gezet.

Eerst nog de twijvel een gemengde natuurvijver of een koivijver maar al gauw waren ze eruit aan de zijkant van het huis zou een Koivijver met natuurlijke uitstraling aangelegd gaan worden. De plaats, vorm en de ruimte was bekent maar welke filters, pompen en materialen waren er nodig bij dit project.

Februari 2009 was het zover de vorm van de vijver en het platenfilter werden uitgezet en het graven kon beginnen. Het plan was om de vijver 2 meter diep te maken maar bij 1,70 bleek er grondwater omhoog te komen wat nu bronbemaling plaatsen of de diepte aanpassen. Henk en Marianne keken in het gat en schrokken wel even wat een oppervlakte er werdt besloten dat 1,60 ook al een hele diepte was.

Werk overleg ?

Het graven is begonnen
Zo we krijgen een nieuwe zandbak

PVC verschillende meters volgen

Controle ... Als dat maar goed gaat

Geul naar de Filterput

Graven gebeurd niet met de hand

Het stuk waar het plantenfilter komt krijgt vorm


De kranen open, in tussen tijd werdt er gewerkt aan de filter put.
De Waterval aangesloten

Overzicht van een gedeelte van de vijver

Oei bezoek

Komt deze bezoeker voor Marianne ....


Langzaam stijgt het water

Eerste beplanting om de vijver

De vijver vol verder met de afwerking en beplanting

Veel water maar nog een kale boel

De waterval

Een mooi uitzicht

Lava in het plantenfilterWater komt langzaam in het plantenfilter

Het gras ligt erin


Taxus om de filterput

De Filterput met ingebouwde trap, het dak is een metaal constructie met super
het dak is bekleed met trespa dakelementen de gasveren zorgen voor een lichte bediening

Achter in de tuin

Het gras licht er mooi bij


Bij Koi & Aqua


Laatste hand aan de verlichting

Wat zit er onder die deksels


De vissen worden gebracht

Eerste bezoekers voor de barbecue


Na een poosje gedobberd te hebben mogen de nieuwe bewoners de omgeving verkennen


Tim de Cler is ook verkocht...


De eerste nieuwe bewoners hebben trek


Arnold ( AS Koi) even op de foto met Marianne en Henk

Reinder en Klaasjan ( Koi & Aqua )

De honden komen ook een kijkje nemen

Theo van Bladel komt namens de NVN op bezoekTekst: Theo van Bladel
Foto's: Ronald Bonestroo
Bron: NVN

Zij schaatst verschrikkelijk hard en won goud op de Olympische Spelen in Nagano, Japan. Hij is bekend als de betrouwbare sluitpost van onder andere AZ en Feyenoord. Samen vormen ze een van de meest bekende stellen van Nederland. Beiden zijn gewend om in de publiciteit te staan. Het kan dan ook goed zo zijn dat u méér weet over deze bekende Nederlanders dan ik. Toch wist u misschien nog niet dat zowel Henk als Marianne helemaal in de ban zijn van koi. Begin 2009 werd er bij de Timmers een koivijver aangelegd die menig koihart een beetje sneller zal doen laten kloppen.

Het project is een gevolg van de unieke samenwerking van verschillende bedrijven zoals Sibo (hardware), Koi & Aqua (de vissen), As Koi ( cetus), Oase (pompen), Romyn Sierviskwekerij (divers) en Bouwbedrijf Schreuder uit Harskamp (aanleg) en het geheel werd min of meer gecoördineerd door House Of Kata

Alle reden om een bezoek te brengen aan de familie Timmer. KOI legt contact via huisvriend Gerrit Arends van House of Kata.


Ik meld me bij een groot ijzeren hek waarachter twee Dobermann Pinchers mij verlangend aankijken. Ik waag het niet om het hek aan te raken. De honden lijken mij in staat om desnoods eerst het hek op te vreten om vervolgens uw verslaggever als toetje te nuttigen. Eenmaal binnen word ik besnuffeld en ingedeeld als “vrienden van de familie”. Zij gedragen zich verder als twee lieve aanhankelijke honden van wie je niets te vrezen hebt. Wel denken ze dat mijn bezoek niet de koivijver maar henzelf betreft en eisen dan ook alle aandacht op. Totdat Henk het welletjes vindt en ze tot hun grote verontwaardiging opsluit. Als hun luide gejammer uiteindelijk weer succes heeft gedragen ze zich een stuk rustiger alhoewel ze niet snappen waarom wij niet met hen gaan spelen.


De vijver ligt links van het huis. Deze hoek van de prachtige tuin wordt helemaal ingenomen door een koivijver in Japanse stijl. Het heeft een natuurlijke vorm. In de hoek van de tuin “ontspringt” een mooi aangelegde waterval. Eigenlijk een stroomversnelling. De koi zitten vaak aan de voet van deze stroom. Behalve zuurstofrijk water brengt de waterval natuurlijk allerlei versnaperingen mee zoals, muggenlarven, slakjes en andere zaken die een koi op waarde weet te schatten. Naar rechts is een houten brug gemaakt waarover je naar de waterval kan lopen.

Meer naar rechts ligt achter weer een kleine stroomversnelling een schitterend aangelegde plantenvijver. Ik kijk met eerbied naar de filterput die weer rechts voor de plantenvijver staat. Er staan hier vier zeven (van Cetus), waarvan er twee worden gevoed door de skimmers, de andere twee krijgen het water van de vier bodemafvoeren. De biologische filtering geschiedt in twee enorme Ultrabeads 140. Deze filters zijn voorzien van een automatisch werkend spoelsysteem.

Dat is wel zo handig als je druk bent met het scherper krijgen van je tijd op de duizend meter of het schoonhouden van je doel. Ik zie twee UV filters van TMC Pro Pond van ieder 110 Watt. Die herken ik dadelijk want op mijn systeem draait één zo’n ding. Twee grote Oasepompen vormen het hart van het systeem. Het water kan op elk gewenste manier terug naar de vijver worden geleid. Het grootste deel gaat uiteraard via de plantenvijver maar er kan ook worden gekozen voor een rechtstreekse terugvoer. De vijver is één meter zestig diep. Dat had wat meer gekund maar je hebt ook te maken met grondwater. Een bronbemaling was toch een brug te ver.

Het water is kristalhelder. Ik bezie dit met enige jaloersheid omdat ik dit in mijn systeem (ongeveer even oud) nog lang niet voor elkaar heb. Nou moet ik zeggen dat mijn vijver ook wat zwaarder bezet is. Ik had nu eenmaal een aardige collectie die in hun logeervijvers ongegeneerd veel hebben gegeten en ook behoorlijk zijn aangekomen. De collectie van Henk en Marianne zou je bescheiden kunnen noemen.

Er zwemmen slechts twaalf koi in de riante 100.000 liter water (met nog eens 20.000 in de plantenfilter.) De vissen hebben ook niet het allergrootste formaat. De kwaliteit is wel boven modaal. Ik kijk verlekkerd naar een mooie Goshiki en weet een prachtige Sumi Goromo eveneens op haar waarde te schatten. De rest is ook van een heel beste kwaliteit. Er lijkt op geen enkele wijze sprake te zijn van het beruchte “nieuwe vijversyndroom”.

De verhoudingen zijn dan ook bijzonder gunstig voor de vissen. Op dit punt hebben Marianne en Henk bijzonder wijs gedaan door bescheiden te beginnen. Behalve koi zwemmen er ook vier steuren. Behalve twee albino’s betreft het hier een Baeri steur en een heuse lepelsteur. De laatst is natuurlijk een blikvanger. Die zie je maar zelden in dit formaat.De Dobermanns vinden de vijver gewoon een wat groot uitgevallen drinkbak. Ze verbazen zich over die gekleurde dingen die op hun lebberende tongen af komen, maar ze maken zich er verder niet al te druk om. In mensenogen is hier een Japans getint Eldorado gecreëerd. Het is moeilijk om je ogen er van af te houden.

Het weer is ons gunstig gezind. We installeren ons rondom een van de tuinsets. Gerrit kent Henk al jaren. Samen speelden ze ooit bij dezelfde amateur voetbalvereniging. Gerrit was toen keeperstrainer. Henk en Marianne leerden de koi kennen via uitnodigingen voor diverse koishows. Wat ze daar zagen maakte hen beiden enthousiast over de koihobby. Marianne had al een natuurvijver gehad met een paar koi. Zij blijkt een dierenliefhebber pur sang. In haar (jonge) jeugdjaren had ze al een aquarium met maanvissen. Ze praat hier met zoveel liefde over dat ze ter plekke mijn hart verovert. Je zou vergeten dat je naast een heuse Olympisch kampioene zit. We praten uiterst geanimeerd over de hobby. Ik verhaal over mijn belevenissen in Taiwan en Japan. “

Hé, maar jij was toch óók in Japan?” vraag ik Marianne. Heb je toen ook
kennis gemaakt met de koihobby? Daar was in Nagano geen tijd voor, verzekert ze me. De zwemmende juwelen waren destijds op geen enkele manier in beeld. Het enige juweel wat er toe deed was die fantastische gouden plak op de 1000 meter. Uiteraard praten we ook over deze andere passie. Het schaatsen. We hebben het over Claudia Pechstein die werd betrapt op doping. Een grote schok voor de schaatswereld vertelt Marianne. Er heerst veel verontwaardiging. Marianne is overigens al weer druk aan het trainen voor het nieuwe seizoen. Haar laatste naar het zich laat aanzien.

Haar doel is de Olympische Spelen in februari 2010. Zij wil dan nog één keer vlammen. Een medaille zou natuurlijk een prachtige afsluiting zijn van een glanzende schaatscarrière.Ik had nog even gedacht dat Henk misschien door zijn naamgenoot Henk Vos, eveneens voetballer, was aangestoken met het koivirus. Dat bleek niet juist. Het is de oude keeperstrainer Gerrit Arends die hiervoor heeft gezorgd. Voor dierenliefhebber Marianne was er niet veel voor nodig om voor de koi te vallen. Ze hebben nu een prachtige vijver die goed past bij hun drukke leven. Het onderhoud is zeer beperkt en de schitterende plas levert een rustpunt in hun jachtige bestaan. Precies waarom de koi zoveel andere liefhebbers weet te begeesteren.Zoals vaker als het gezellig is, dendert de tijd voorbij en is het voor we het beseffen al weer laat. We drentelen nog even bij de vijver want het valt niet mee om daar meteen afscheid van te nemen. Dat moment komt echter onverbiddelijk. Ik wens de familie Timmer veel succes met de vijver en uiteraard ook met hun sportieve ambities. Het is goed te weten dat deze sportmensen een ruim koihart blijken te hebben.