http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.askoi.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



 
Eiwitafschuimer


door Hans Arends afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Eiwitafschuimer

Wat heb je nodig:
- Een pvc pijp van 2 meter lang met een diameter van 200 mm
- Een schroefdeksel 200 mm
- Twee lijmdeksels 200 mm
- Een pvc pijp van +/- 2,50 meter lang 50 mm doorsnee
- Een pvc pijp van +/- 2,50 meter lang 32 mm doorsnee
- Een pvc pijp van +/- 2,50 meter lang 20 mm doorsnee
- Een bocht 90 graden 50 mm
- Een bocht 45 graden 50 mm
- Een bocht 90 graden 32 mm
- Twee bochten 90 graden 20 mm
- Een afsluitstop 20 mm
- Een verloop 110/50 mm
- Drie kogelkranen, resp. 50 mm, 32 mm en 20 mm

Alles wat hierboven beschreven staat kun je redelijk geprijsd bij “Agrifirm” kopen.

Eerst de bovenzijde van de schuimer
Zaag ongeveer 35 cm van de 200 mm pijp af (doe dit netjes recht!). Dit wordt de bovenzijde.

Schuur de bodems van de lijmdeksels goed glad (de lettertjes eraf) en lijm die met pvc lijm precies recht op elkaar.

Nu hebben we de boven en onderverbinding voor de 200 mm pijp gecreëerd.

Meet de buitendiameter van de 110/50 verloop aan de 110 mm zijde op en maak in de zojuist gelijmde deksels een gat ter grootte van deze buiten diameter. In dit gat moet de 110 mm zijde van het verloop 110/50 zuigend kunnen schuiven en later zo vastgelijmd worden, dat de schuining van het verloop precies aan de onderzijde van de onderste kap begint.

Meet de dikte van het materiaal van de 2 gelijmde deksels op en zaag de overtollige lengte van het verloop aan de 110 mm zijde zo af, dat het een vlak geheel met de onderzijde van de gelijmde deksels wordt.
Lijm nu het verloopstuk in de lijmdeksels vast. Met een vijl kunnen de rechte zijden en randen nog worden afgevijld, zodat er zo’n groot mogelijk schuin gedeelte ontstaat en het schuim hiervan geen hinder ondervindt, als het naar boven wordt gestuwd.

We hebben nu een mooi “puntdak” in de door ons eerder gelijmde dekselbodems gemaakt.

Lijm nu het eerder afgezaagde stuk 200 mm pijp met de lengte van ongeveer 35 cm in de lijmdeksels. Het verloop gedeelte van 50 mm moet dit stuk pijp in wijzen.

In het 50 mm gedeelte van het verloopstuk 110/50 mm lijmen we nu een stukje pvc 50 mm. Dit stukje pijp moet ongeveer 5 cm onder de bovenzijde van het zojuist gelijmde stuk 200 mm pijp van 35 cm eindigen en mooi in het midden zitten. De schuim moet straks door de 50 mm buis naar boven gestuwd worden en over de rand in de grote 200 mm buis terecht komen. Hierin moet dus, geheel aan de onderzijde, nog een gat naar de zijkant gemaakt worden, zodat de schuim de 200 mm pijp weer kan verlaten. Afhankelijk van hoe je de schuim wilt afvoeren moet je de diameter van het afvoerpijpje kiezen. (Bij mij is het een 25 mm bochtje 90 graden en de schuim loopt zo mijn tuin in).

De bovenzijde is nu klaar

Nu de onderzijde
Het retour gedeelte.
Het overige stuk 200 mm buis wordt in zijn geheel gebruikt. Aan de onderzijde komt straks de schroefdeksel om het geheel waterdicht af te sluiten, maar voordat we die monteren moet er eerst nog wat anders gedaan worden. Vlak boven de bodem (ongeveer 5 tot 8 cm) wordt het water door een 50 mm pijp afgevoerd, terug naar de vijver. Ik geef de voorkeur om aan de onderzijde de 200mm buis direct te verlaten en langs de buitenzijde van deze buis de 50 mm pijp te lijmen. Maak deze 50 mm pijp aan de buitenzijde zolang, dat als er een 90 graden bocht geplaatst wordt, het nu horizontale gedeelte van de bocht (als de 200 mm buis rechtop staat) niet meer dan 2 cm onder de bovenzijde van de 200 mm buis zit. Voor of na deze bocht moet een 50 mm kogelkraan gemonteerd worden, om straks de doorstroming terug naar de vijver te kunnen regelen.

Het luchtgedeelte
Ongeveer 10 tot 15 cm boven de retour aanvoer onder in de 200 mm buis, moeten 4 lucht bollen hun werk gaan verrichten. Om deze bollen te kunnen vervangen komt er een schroefdeksel als bodem in de afschuimer en geen lijmdeksel.

De aanvoer van lucht heb ik gemaakt via een 20 mm pijpje, die d.m.v. een haaks bochtje de zijkant van de 200 mm buis in gaat en in het midden van de 200 mm buis weer door een haaks bochtje naar beneden wijst.
Aan de onderzijde heb ik een stop 20 mm gelijmd (zo’n dikwandige uit de landbouwsector). In deze stop heb ik schuin 4 gaatjes geboord. Hierin heb ik van die kleine slangkoppel stukjes gelijmd van Gardena (aan de ene kant schroefdraad en aan de andere kant kan een slangetje geschoven worden). Hierop 4 slangetjes en 4 luchtstenen en klaar.
Bij mij liggen de stenen op een roostertje,dat ik klem in de 200 mm buis heb gemaakt, maar dit is niet direct noodzakelijk volgens mij. Je moet er wel voor zorgen dat de luchtstenen boven de aanvoer van de retourpijp hangen. Tja, net als bij de retour waterpijp, moet ook dit pijpje waterdicht door de wand van de 200 mm buis gelijmd worden. Als het gat wat te ruim is gemaakt, kun je pvc vullijm gebruiken. Het droogt langzaam , maar is net als kit te gebruiken. Smeren maar!
Aan de buitenzijde van de 200 mm buis heb ik het 20 mm pijpje op een aantal plaatsen vast gelijmd. Met tyraps kun je de boel tijdens de droogtijd fixeren.

De water aanvoer in de 200 mm buis.
Een lastig werkje. Om het water in de 200 mm buis in beweging te krijgen heb ik de 32 mm aanvoer, ook weer zo hoog mogelijk in de 200 mm buis geplaatst ( ongeveer gelijke hoogte of iets lager dan de bocht van de retourleiding). Zeg maar hetzelfde uitgevoerd, als bij de aanvoer van een vortex. Het aangevoerde water krijgt nu meteen een draaiende beweging mee. Hier moet je dus voorzicht een ovaal gat voor vijlen. Zorg dat het pijpje ook aan de binnenzijde van de 200 mm buis doorsteekt, zodat hij daar ook nog een keer kan worden vast gelijmd (maakt het geheel steviger). Aan dit pijpje moet uiteraard ook weer een kogelkraan bevestigd worden om de water aanvoer te kunnen regelen. Zorg dat de kraan van de aanvoer en de retour vlak bij elkaar zitten, zodat je beiden vanaf één plek kunt regelen.

Samenvoegen onder en bovenzijde.
We hebben nu 2 delen die bijna klaar zijn. Als je namelijk de bovenzijde op de onderzijde plaatst, zul je zien dat de aanvoer pijp in de weg zit. Om het deksel van het bovendeel dus geheel op de onderzijde te kunnen schuiven, zul je eerst nog een uitsparing in de dekselrand moeten vijlen en boren (afhankelijk van de hoogte waar je de aanvoer leiding de 200 mm buis bent binnen gegaan. Mogelijk zit de aanvoer net zo laag als bij mij, dat een uitsparing maken niet nodig is). Als dit gedaan is en de delen passen goed op elkaar, kun je de delen aan elkaar lijmen. Ik heb de delen niet gelijmd, maar met witte gas tape waterdicht gemaakt, om het eventueel nog weer los te kunnen halen (waarom weet ik eigenlijk zelf niet, want het hoeft nooit meer los als de bodem opengedraaid kan worden).
De afschuimer is nu klaar en kan geplaatst worden.

Plaatsing in je systeem.
Plaats de afschuimer zo, dat de retourleiding van 50 mm hoger zit dan jouw vijverwaterniveau. Voor de rest kun je hem ingraven naar wens.
Sluit de water aan- en afvoerleiding aan en ook een behoorlijke luchtpomp.

In bedrijfstelling
Zorg voor veel luchttoevoer en stel de hoeveelheid water af die je door de afschuimer wilt laten stromen met de 32 mm kraan. Als de waterstroom loopt en de gehele buis met water is gevuld, ga je de retour kraan van 50 mm knijpen, totdat er schuimbellen in de 50 mm buis van het bovenstuk zichtbaar zijn. Met de 32 mm kraan kun je nog een fijnregeling toepassen, zodat er niet te veel schuim en water overloopt in het brede gedeelte. Pas op dat je zeker in de beginperiode vaak controleert dat er niet te veel water en schuim uit het bovenstuk stroomt. Je zult anders langzaam je vijver leegpompen.

Bron:
Gé Mark (alias: Roco)