http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

http://www.darumakoi.nl

http://www.rbfoto.nl

http://www.rr-koi.nl

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

 
UV Lampen


door Gerrit Arends

UV-Lampen:
Deze doden de zweefalgen die het groene, ondoorzichtige water veroorzaken in onze vijver. Deze lampen zenden een bijzonder (energierijk) maar schadelijk soort licht (UV-licht) uit van bepaalde golflengtes. Waardoor de kleine, groene zweefalgen verbrandt worden en afsterven.Het resultaat is een helder vijverwater zonder zweefalgen als je geluk hebt, maar het helpt niet altijd. De UV lamp zal ook andere minuscule organismen zoals virussen en (schadelijke) bacteriën in beperkte mate doden
UV-lamp voor grotere vijvers:
De UV lamp dood de zweefalgen die via de pomp langs het UV-licht komen andere algsoorten zoals de bekende draadalgen kunnen in de vijver blijven voorkomen. De sterkte van de ultra violet lamp wordt uitgedrukt in Watt. In de handel zijn verschillende sterktes van UV-lampen verkrijgbaar. Voor grotere vijvers past men zelfs gecombineerde ultra violet lampen toe waarbij verschillende lampen achter elkaar gemonteerd worden. Men voorziet meestal 2/4 Watt per 1000 liter vijverwater als toepassing om de zweefalgen te doden.

Voor een vijver met 20.000 liter water voorziet men een ultra violet lamp van 40 Watt (20.000 / 1000 x 2). In de praktijk rond men altijd af naar boven. Het is beter een sterkere lamp te nemen dan omgekeerd. Op de doos staat vaak vermeld voor welke hoeveelheid water de ultra violet lamp geschikt is. Het idee van hoeveel water er door de lamp moet gepompt worden hangt af van fabrikant tot fabrikant.

Gesuggereerd wordt dat de lengte en de diameter van de contactkamer (meestal kwartsbuis) belangrijker is dan het aantal watt. Met andere woorden hoelang blijft het water in de lamp en hoeveel water wordt er per seconde bestraald.
Een langere bestraling betekent een efficiëntere sterilisatie. Grotere vijvers eisen een sterkere lamp(en) met langere contactkamers dan kleine vijvers. Een bredere diameter van de contactkamer laat meer water door maar het zal niet allemaal even dicht voorbij te lamp passeren wat minder efficiënt is. Sommige fabrikanten ontwikkelden speciale contactkamers waarbij het water spiraalsgewijs rond de lamp stroomt waardoor de tijd verdubbeld wordt.

De toepassing in de vijver!
Ultra violet lampen worden toegepast in vijvertypes waarbij het biologisch evenwicht niet kan instaan om zweefalgen te onderdrukken.

In koivijvers en andere vissenvijvers die bezet zijn met een (té) groot aantal vissen tegenover het plantenbestand (als dat er is) of filter zal een UV-lamp een noodzaak zijn. Er zijn heel wat verschillende modellen op de markt. Er zijn UV-lampen die werken met de gewone netstroom en er zijn ook lampen die gebruik maken van gelijkstroom voor de vijver.

BIO-UV:
Er zijn reden genoeg te vermelden dat deze unit aan de zware eisen moeten voldoen en dat is vanwege het explosie gevaar van dit type hogedruk kwiklamp dat verklaart ook de zware RVS behuizing. In de instructie staat ook strikt niet de opgegeven branduren te overschrijden en dat 9000 uur klopt met de maximale branduren. Bij het overschrijden daarvan kan de lamp exploderen, en dan vangt de RVS buis uit veiligheid, de klap op. Bedenk wel dat het binnen werk het kwartsbuis de kwiklamp en de gedeeltelijke stroomverzorging vernield zijn. Als het goed is moet het unit na 9000 uur weigeren te werken en dan dient de hogedruk kwiklamp te worden vervangen. De prijs van een nieuwe kwikbuis is bekend een stuk hoger dan de UV-C.

De prestatie van deze BIO-UV tegenover de klassieke UV-C?
Daar zit daar een klein verschil. De BIO-UV dood echt volgens de opgeven gegevens van de fabrikant daar zit het contacttijd van ongeveer 2 sec. Dat houdt dus in dat er niet naar de vijverinhoud wordt gekeken maar naar de stromingssnelheid. De intensiteit bij het doden van de bacteriën e.d is radicaler dan UV-C. Geschikt voor hoge stromingssnelheid en hoge bestraling intensiteit. (Door witlicht dat is een extra toevoeging naast het UV spectrum).

De meeste ultra violet lampen hebben een speciale kwartsbuis. Kwarts heeft de bijzondere eigenschap om ultra violet licht met een minimum aan verlies door te laten. Gewoon glas zou de UV-stralen teveel breken. Belangrijk voor een goede werking van de ultra violet lamp zijn niet alleen het voldoende wattage, de contacttijd maar ook de hoeveelheid straling die uiteindelijk het water bereikt. De zuiverheid van het vijverwater speelt hierin een grote rol. Reinig de kwartsbuis om de 6 maanden met een zachte doek en azijn omdat kalkaanslag een vaak voorkomend probleem is. Wees zeer voorzichtig met de kwartsbuis, het is uiterst breekbaar. U doet er goed aan om altijd een reserve exemplaar bij de hand te hebben. De lamp zelf vervangt u bij intensief gebruik om het jaar als de lamp in sommige maanden (winter) wordt uitgeschakeld.

De UV-lamp plaatsen we voor of achter het filter afhankelijk van het filtertype. Bij een pompgevoede filter (oeverfilters) waarbij de pomp in het water staat en het filter buiten de vijver wordt de UV-lamp meestal voor het filter geplaatst.

Het dode organische materiaal wordt dan direct verwerkt door de mechanische filtermaterialen. Om technische redenen kunnen we bij gravity-filters de UV-lamp niet voor het filter plaatsen. Gravity-filters zijn namelijk verbonden met bodemafvoeren (bodemdrains) d.m.v. pvc buizen met een diameter van 80 of 110 mm. UV-lampen kunnen enkel buisdiameters aan tot 50 mm. Bodemafvoeren kunnen door de werking van de zwaartekracht ook het organische materiaal wat op de bodem ligt (bladeren, uitwerpselen en allerlei ander dood organisch materiaal) afzuigen en vervoeren naar het filter. Het is niet mogelijk om hier de ultra violet lamp voor het filter vaak voorfilter zoals vortex en zeef te plaatsen.

De verschillen tussen de UV-C buis en de BIO-UV:
Dit verschil komt door de prestatie die de lamp levert. De prestatie liggen bij de UV-C en de BIO-UV wat de golflengte betreft exact gelijk namelijk, 253,7 nm = 2537 Å (angström). Er wordt nogal lang en breed uitgemeten over de UV-C die veel hogere frequentie zouden bezitten dan de andere lampen. Daar is niets van waar. UV-C TL buis is gemaakt op UV spectrum van 254 nm. In de BIO-UV zit geen UV-C buis maar een kwiklamp. Bekend is dat kwiklamp een zeer hoge intensiteit bezit (witlicht) en ook het spectrum van 254 nm heeft. Door de hoge intensiteit van het licht en de combinatie van het UV spectrum (dood, niet altijd), de door de fabrikant genoemde bacteriën.

Dit systeem wordt veel gebruikt bij zwembaden als deel vervanging van chloor. Echter is bij gebruik van deze lampen strikt volgens de fabrikant te volgen instructies. Deze lampen geven een geringe ozon af bij gebruik wat niet in het water terechtkomt maar in lucht, dus niet in gesloten ruimte gebruiken maar in geventileerde ruimte (bij dagelijks gebruik).

Gravity-Filters:
Bij gravity-filters plaatsen we de ultra violet lamp dan ook direct achter het filter of na de pomp. Het dode organische materiaal komt dan wel weer rechtstreeks in de vijver tenzij we een bijkomende filtering voorzien na de UV-lamp bv. een zandfilter. We zorgen ook altijd voor een simpele mogelijkheid om het volledige toestel weg te halen(voor onderhoud, reparatie, wegbergen winterperiode) en terug te plaatsen maar waarbij het filter wel kan verder werken.
Gravity-filters eigenaars voorzien de nodige koppelingen en afsluitkranen om waterverlies te voorkomen. UV-lampen garanderen bij de juiste keuze van sterkte en het onderhoud glashelder water maar ze nemen niet de oorzaak weg van de zweefalgen aangroei, wel de symptomen.

------------------------------------------------------------------------------------------
Extra informatie over UV
Bron:http://www.lenntech.com/faq-uv-nl.htm

UV is zeer effectief
Het Amerikaanse Environmental Protection Agency onderkent het gebruik van ultra-violette straling als een bewezen, levensvatbare technologie;

"Ultraviolette (UV) straling is een effectieve desinfectant
Eenvoud van de installatie, gemak van werking en onderhoud, en in verhouding tot chemische desinfectie lage kosten, maken UV tot een bruikbare optie voor een klein desinfectie systeem."

UV is een superieure desinfectiemethode
Ultraviolette straling is superieur aan andere desinfectiemethoden;UV is heel veilig. Er worden geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt om te reinigen of te monitoren. Er vindt direct desinfectie plaats.UV heeft lage systeem- en operationele kosten.
UV is milieuvriendelijk. Er zijn geen bijproducten en er wordt niets in het milieu geloosd.UV voegt geen geur of smaak toe aan het besmette water en verandert deze ook niet. Het is onmogelijk om te veel UV aan het water toe te voegen.
UV verwijdert geen mineralen, die tenslotte de gezondheid ten goede komen en het water zijn lekkere smaak geven.UV systemen zijn zeer gemakkelijk te installeren en te onderhouden.UV desinfectie verenigbaar met alle soorten waterbehandeling.

Ultraviolette straling
Ultraviolet licht is electromagnetische straling in het spectrum met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer (nm). Het ultraviolette spectrum kan opgesplitst worden in drie ringen;
UV-A 320 tot 400 nm
UV-B 280 tot 320 nm
UV-C 100 tot 280 nm
De UV-C ring bevat de golflengten (250-270nm) waarvan men bewezen heeft dat ze zeer effectief zijn in het doden van vele soorten microorganismen (optimale golflengte is 265nm).

Hoe wordt UV opgewekt?
Lage-druk kwik ontladingslampen (in constructie en werking gelijk aan fluorescerende lampen), stralen een golflengte uit van 253.7nm, die bewezen heeft een goede bron te zijn van UV straling voor het desinfectieproces. Een elektrische cirkelboog, over de lengte van de lamp, gaat door een inert gas dat kwik bevat. De hitte van de cirkelboog verdampt wat van het kwik, dat in de elektrische cirkelboog geioniseerd wordt en UV straling af geeft. De UV lamp wordt gemaakt met behulp van speciaal kwartsglas, waar de UV makkelijk door heen gaat. De UV lamp in
een kwarts koker gestopt, die in de waterstroom wordt ondergedompeld. Wannneer het water langs de UV lamp stroomt, worden de microorganismen in het water blootgesteld aan de UV straling. De kwartskoker zorgt ervoor dat het water niet met de lamp in aanraking komt. Dit zou de temperatuur van het glas van de lamp veranderen. Dit heeft weer effect op de kwikdruk in de laqmp en uiteindelijk op het gehalte UV dat gevormd wordt.

Hoe desinfecteert UV?
Ultraviolet licht dringt de celwand van een organisme binnen en reageert daar met het DNA van het organisme. De C=C koolstofverbindingen in de moleculen van het organisme worden afgebroken. Dit leidt tot sterfte van de cellen,waardoor het organisme niet meer kan groeien of zich vermenigvuldigen.

Wat zijn microorganismen?
Alle levende wezens bestaan uit cellen. Cellen zijn zeer kleine basiseenheden van het leven. Het zijn de kleinste levensstructuren die basislevensprocessen uit kunnen voeren zoals het opnemen van voedingsstoffen en het uitscheiden van afval. Cellen kunnen alleen zichtbaar gemaakt worden met behulp van een microscoop. Doorgaans bestaan microorganismen uit één cel. Daarom worden ze vaak eencellige organismen genoemd. Ze zijn zo klein, dat mensen ze niet kunnen zien. We kunnen ze alleen waarnemen met behulp van een microscoop.

UV Dosering
Door middel van onderzoek hebben biologen bepaald hoeveel UV er nodig is om verschillende soorten microorganismen te doden. De benodigde hoeveelheid UV wordt de dosering genoemd. De dosering is een functie van een bepaalde intensiteit UV (uitgedrukt in kracht of microwatt) die over een bepaalde tijd (seconden) voor een bepaald oppervlak (cm2) wordt gegeven.
Kracht X Tijd X Oppervlak of microwatt-sec/cm2 (µW-s/cm2)

Zie ook het Artikel UV lampen {de soorten} onder Producten Ins & Outs