Er zijn meer dan 100 verschillende types van NISHIKIGOI maar al de overigen die niet tot de reeds besproken variëteiten behoren, worden tezamen ondergebracht bij KAWARIMONO.Tot voor kort werd GOSHIKI uit de KAWARIMONO-groep gehaald en worden zij op ZNA shows als een aparte groep beschouwd .Ook KINGINRIN worden gewoonlijk in twee groepen gescheiden.De term KAWARIMONO ( letterlijk vertaalt als RAAR, VREEMD of VERSCHILLEND ) betekent niet dat zij als individueel lid van de groep niet kunnen geklasseerd worden. Veel rassen van KAWARIMONO nebben hun eigen bloedlij n zoals de KARASU-bloedlijn of de MATSUBA-bloedlijn. Er zijn ook sommige KAWARIMONO die qua kleur en tekening te ver verwijderd zijn van hun originele type om behandeld te worden als zijnde hun eigen variëteit.
De variëteiten die voor de KAWARIMONO-groep gezorgd hebben, kunnen ruwweg als volgt samengevat worden.
1. KARASU-GOI bloedlijn
De KARASU-GOI bloedlijn omvat KARASU-GOI, HAJIRO, HAGE SHIRO, YOTSU JIRO, MATSUKAWA BAKE, KUMONRYU en SUMINAGASHI.
a) KARASU-GOI Deze koi is over het hele lichaam veel donkerder dan de WILDE KARPER en geeft de indruk in zwarte lak te zijn gedompeld. De naam KARASU (raaf) komt van de gelijkenis met de glanzend zwarte veren van raven. Hieruit volgt dat de koi geen waarde de kleur niet gitzwart is of wanneer de kleur niet gelijkvormig is. Dit type koi heeft een grote statische waarde als hij heel groot is of wanneer hij van het type DOITSUGOI is.
b) HAJIRO Een KARASU-GOI met enkel wit aan de toppen van de borstvinnen, noemt men HAJIRO. c) HAGE JIRO Een KARASU-GOI met wit op de toppen van de borstvinnen en wit dat zich vanaf de punt van de neus uitspreidt over het hoofd, wordt RAGE SHIRO genoemd.
d) YOTSY JIRO Een KARASU-GOI die beschikt over 4 witte zones nl. het hoofd, beide borstvinnen en op de staart, heet YOTSU JIRO . In elk van deze variëteit zal de waarde dalen wanneer het zwart niet egaal en glanzend is over heel het lichaam, en het wit niet mooi en zuiver is. Bovendien zal de koi, wanneer hij niet groot en statig is, zijn waardigheid missen.
e) MATSUKAWA BAKE Dit is een koi van de KARASU-bloedlijn waarvan de schikking van zwart en wit verscheidene malen per jaar verandert, voornamelijk in de zomer en in de winter .
f ) KUMONRYU Klaarblijkelijk verwees destijds deze naam naar een WAGOI ( volledig geschubd) , maar momenteel is het een DOITSU-goi van de KARASU-GOI bloedlijn met meer wit dan bij de YOTSU JIRO. Het wit komt tevoorschijn langs heel het lichaam. Bij een goed exemplaar vormt zich een zuivere aflijning die de scheiding maakt tussen de witte en zwarte patronen waardoor aan de koi een ware briljante charme gegeven wordt. Een groot, welgevormd exemplaar is zeer indrukwekkend en heeft een zeer grote waarde. Omdat zij gedeeltelijk hetzelfde lot delen als MATSUKAWABAKE-bloedlijn, is er een aanleg dat de witte velden gaan uitbreiden naarmate de temperatuur stijgt Onlangs zijn er BENI KOMUNRUY geproduceerd waarbij de witte patronen vervangen zijn door rode zones en hierover wordt veel gesproken.
g) SUMINAGASHI Het ASAGI-patroon is zichtbaar op de zwarte schubben. Deze schubben zijn afzonderlijk omzoomd met een witte rand waardoor een ASAGI -patroon gevormd wordt hetgeen smaakvol en sober is.
Bi Beni Kuminryu 2. MATSUBA Dit type koi maakt deel uit van de ASAGI-bloedlijn. Elke schub verheft zich in reliëf en de schubben op de rug zorgen voor een ASAGI patroon. Net zoals de ASAGI is dit type koi lange tijd favoriet geweest bij de koi-liefhebber. Tot deze groep behoren AKA MATSUBA , KI MATSUBA, SHIRO MATSUBA en MATSUBA DOITSU .
a) AKA MATSUBA De basiskleur is rood waarbij iedere schub een keurige zwarte halvemaan vorm vertoont.
b) KI MATSUBA De basiskleur is geel, waarbij de halvemaan vorm op de schubben mooi uitkomt.
c) SHIRO MATSUBA De witte basiskleur vormt een mooie ondergrond voor de zwarte halvemaan vorm op de schubben.
d) MATSUBA DOITSU Dit is een DOITSU-goi van het MATSUBA-type. De grote schubben op de rug en aan beide zijden van het lichaam zijn mooi afgelijnd met zwart. Er zijn geen MATSUBA-types van de KAWAGOI aangezien zij geen schubben hebben. KI MATSUBA en KI MATSUBA DOITSU zijn bijzonder decoratief en af en toe komen wij uitstekende exemplaren van dit type tegen.
3. KAGE UTSURI Dit is een koi van het UTSURIMONI-type welke een verflauwd netwerk van zwarte schaduw hebben op de witte ondergrond. a) SHIRO KAGE UTSURI Dit is een SHIRO UTSURI met een wazig zwarte schaduw op de witte zones (zie foto hieronder).
SHIRO KAGE UTSURI b) HI KAGE UTSURI Bij deze HI UTSURI ligt er een wazige zwarte schaduw over de rode zones. Dit type koi moet beantwoorden aan de eisen van een UTSURI met welgevormde patronen van diepe kwaliteits SUMI. Het is tevens belangrijk dat de overschaduwing netjes geplaatst is. Er zijn weinig goede exemplaren waarbij het zwart, het lichaam en de overschaduwing tegelijkertijd ideaal is. Om deze reden hebben mooie grote exemplaren van dit type een zeldzame waarde.
4. KAGE SHOWA Dit is een SHOWA SANSHOKU met een schaduw over de witte zones. Dit type koi moet de karakteristieke eigenschappen bezitten van de SHOWA SANSHOKU met toevoeging van schaduwen over de witte ondergrond. De SUMI van de SHOWA SANSHOKU en het tweederangs zwart van de overschaduwing vormen een tweetonig contrast. Goede exemplaren van dit type koi zijn zelden gevonden.
5.GOSHIKI Dit type koi werd geproduceerd door een kruising van een ASAGI met een TAISHO SANSHOKU . Men kan het bezien als zijnde een TAISHO SANSHOKU-patroon dat een blauw ASAGI-patroon overlapt. In andere woorden; de witte zones omvatten het blauw van het ASAGI -patroon waarover een patroon van rode zones en zwart is gelegd, waardoor het geheel een purperen tint heeft.
De naam GOSHIKI ( - 5 kleuren) komt van de 5 kleuren die deel uitmaken van het patroon, nl. wit, rood, zwart, blauwen, marine.
In het verleden werden mooie exemplaren van dit type geliefd voor hun kenmerkende soberheid, maar sinds de komst van de MAMSHIBORI GOSHIKI , waar bij het ASAGI-patroon meer uitgesproken is, heeft dit type meer vermaardheid verkregen. Vroeger werd GOSHIKI ingedeeld bij KAWARIMONO op Z NA shows, maar in de laatste jaren hebben wij een snelle aangroei gezien in het aantal goede kwaliteits GOSHIKI. Nu wordt GOSHIKI als afzonderlijke groep geklasseerd, gescheiden van KAWARIMONO. Goshiki 6. KANOKO-GOI In plaats van solide rode tekeningen, is iedere rode schub geïsoleerd waardoor er een gespikkeld patroon gevormd wordt.
a) KANOKO KOHAKU Dit is een KOHAKU met een gespikkeld rode patroon.
b) KANOKO SANSHOKU Is een TAISHO SANSHOKU waarvan het rode patroon gespikkeld is.
c) KANOKO SHOWA Dit is een SHOWA SANSHOKU met gespikkeld rood. De rode spikkels zouden moeten liggen in de witte zones en het rood dient een goede kleurentint te hebben. Goede exemplaren zijn moeilijk te vinden.
Chagoi 9. OCHIBA SHIGURE Het is een koi van de CHA GOI-bloedlijn. Het lichaam heeft een eenvoudig patroon van grijs en bruin. Elke schub lijkt in reliëf naar boven te komen en maakt hierdoor de koi zeer interessant. Hij wordt geprezen door koi-liefhebbers die houden van een eenvoudige sierlijkheid.
OCHIBA SHIGURE 10. SHISUI-bloedlijn
a) SANSHOKU SHISUI Dit is een DOITSU SANSHOKU met de patronen van een TAISHO SANSHOKU en de donker blauwe SHUSUI ondergrond langs de rug.
b) SHOWA SHUSUI Is een DOITSU SANSHOKU met de patronen van een SHOWA SANSHOKU en de donker blauwe SHUSUI-ondergrond langs de rug. Deze variëteit zal dynamisme missen als de typische SUMI van de SHOWA SANSHOKU niet zit waar het zou moeten zitten.
c) GOSHIKI SHUSUI Dit is een kruising tussen een GOSHIKI en een SHUSUI waardoor een zeer aantrekkelijke koi geproduceerd werd, maar het is zeer moeilijk om een goed exemplaar te vinden.
11. AKA MUJI / AKA HAJIRO
a) AKA MUJI Een koi met een helder rode kleur over het hele lichaam wordt AKA MUJI genoemd. Een groot exemplaar met een gelijkmatige dieprode kleur heeft een decoratieve waarde.
b) AKA HAJIRO Een koi met een helder rood lichaam en witte toppen op de borstvinnen noemt men AKA HAJIRO . Net zoals AKA MUJI hebben grote exemplaren met een gelijkmatige diepe HI een decoratieve waarde.
Door :Honorary Chairman : Dr. Takeo Kuroki Chief of the Appreciation Bureau: Mr. Reinosuke Nogami Vertaling : Vanreusel Louis (Met toestemming van Mr . Tetsuo Sakuta Nichirin - Chief Editor) Verwerking en eindredactie :Buedts Eric