http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.koigate.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

 
Kawarimono


door Gerrit Arends afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Auteur : Eric Buedts
Bron : Vijvers & Koi

KAWARIMONO.

Er zijn meer dan 100 verschillende types van NISHIKIGOI maar al de overigen die niet tot de reeds besproken variëteiten behoren, worden tezamen ondergebracht bij KAWARIMONO.Tot voor kort werd GOSHIKI uit de KAWARIMONO-groep gehaald en worden zij op ZNA shows als een aparte groep beschouwd .Ook KINGINRIN worden gewoonlijk in twee groepen gescheiden.De term KAWARIMONO ( letterlijk vertaalt als RAAR, VREEMD of VERSCHILLEND ) betekent niet dat zij als individueel lid van de groep niet kunnen geklasseerd worden. Veel rassen van KAWARIMONO nebben hun eigen bloedlij n zoals de KARASU-bloedlijn of de MATSUBA-bloedlijn. Er zijn ook sommige KAWARIMONO die qua kleur en tekening te ver verwijderd zijn van hun originele type om behandeld te worden als zijnde hun eigen variëteit.

Inleiding.
KAWARIMONO behelst ook koi die voortvloeien uit een kruising van twee van de twaalf variëteiten die we reeds beschreven hebben en welke beslist niet kunnen ingedeeld worden in de groep van één der beide ouders.
Zoals we kunnen zien omvat de term KAWARIMONO vele types van koi en we kunnen verwachten dat in de toekomst het aantal nog zal toenemen. Hoe dan ook, maakt de term "verschillend" te zijn een koi niet aanvaardbaar wanneer hij niet mooi is om naar te kijken. Een NISHIKIGOI moet per definitie decoratief zijn. Een koi heeft geen waarde, tenzij hij goede patronen heeft, hij beschikt over een Bo Kumonryu redelijk goede kleur, eenvormig waar het gelijkmatig moet zijn met een redelijk goed brandpunt of aantrekkingspunt met eventueel enkele tekortkomingen.

Over het algemeen zijn waardevolle KAWARIMONO tamelijk sober gekleurd maar dit wordt gecompenseerd door hun elegante verfijndheid. Grotere KAWARIMONO kunnen een zodanige imposante verschijning aannemen dat hen evenwaardig maakt ten opzichte van de twaalf andere variëteiten, en vaak behalen zij topprijzen op shows. Het is erg prettig een grote KAWARIMONO te zien zwemmen in iemands vijver en ieder koi-liefhebber wil er minstens één in zijn bezit hebben.

De variëteiten die voor de KAWARIMONO-groep gezorgd hebben, kunnen ruwweg als volgt samengevat worden.

1. KARASU-GOI bloedlijn
 • De KARASU-GOI bloedlijn omvat KARASU-GOI, HAJIRO, HAGE SHIRO, YOTSU JIRO, MATSUKAWA BAKE, KUMONRYU en SUMINAGASHI.

  a) KARASU-GOI
  Deze koi is over het hele lichaam veel donkerder dan de WILDE KARPER en geeft de indruk in zwarte lak te zijn gedompeld. De naam KARASU (raaf) komt van de gelijkenis met de glanzend zwarte veren van raven. Hieruit volgt dat de koi geen waarde de kleur niet gitzwart is of wanneer de kleur niet gelijkvormig is.
  Dit type koi heeft een grote statische waarde als hij heel groot is of wanneer hij van het type DOITSUGOI is.

  b) HAJIRO
  Een KARASU-GOI met enkel wit aan de toppen van de borstvinnen, noemt men HAJIRO.
  c) HAGE JIRO
  Een KARASU-GOI met wit op de toppen van de borstvinnen en wit dat zich vanaf de punt van de neus uitspreidt over het hoofd, wordt RAGE SHIRO genoemd.

  d) YOTSY JIRO
  Een KARASU-GOI die beschikt over 4 witte zones nl. het hoofd, beide borstvinnen en op de staart, heet YOTSU JIRO . In elk van deze variëteit zal de waarde dalen wanneer het zwart niet egaal en glanzend is over heel het lichaam, en het wit niet mooi en zuiver is. Bovendien zal de koi, wanneer hij niet groot en statig is, zijn waardigheid missen.

  e) MATSUKAWA BAKE
  Dit is een koi van de KARASU-bloedlijn waarvan de schikking van zwart en wit verscheidene malen per jaar verandert, voornamelijk in de zomer en in de winter .

  f ) KUMONRYU
  Klaarblijkelijk verwees destijds deze naam naar een WAGOI ( volledig geschubd) , maar momenteel is het een DOITSU-goi van de KARASU-GOI bloedlijn met meer wit dan bij de YOTSU JIRO. Het wit komt tevoorschijn langs heel het lichaam.
  Bij een goed exemplaar vormt zich een zuivere aflijning die de scheiding maakt tussen de witte en zwarte patronen waardoor aan de koi een ware briljante charme gegeven wordt. Een groot, welgevormd exemplaar is zeer indrukwekkend en heeft een zeer grote waarde.
  Omdat zij gedeeltelijk hetzelfde lot delen als MATSUKAWABAKE-bloedlijn, is er een aanleg dat de witte velden gaan uitbreiden naarmate de temperatuur stijgt
  Onlangs zijn er BENI KOMUNRUY geproduceerd waarbij de witte patronen vervangen zijn door rode zones en hierover wordt veel gesproken.

  g) SUMINAGASHI
  Het ASAGI-patroon is zichtbaar op de zwarte schubben. Deze schubben zijn afzonderlijk omzoomd met een witte rand waardoor een ASAGI -patroon gevormd wordt hetgeen smaakvol en sober is.

  Bi Beni Kuminryu
  2. MATSUBA
  Dit type koi maakt deel uit van de ASAGI-bloedlijn. Elke schub verheft zich in reliëf en de schubben op de rug zorgen voor een ASAGI patroon.
  Net zoals de ASAGI is dit type koi lange tijd favoriet geweest bij de koi-liefhebber.
  Tot deze groep behoren AKA MATSUBA , KI MATSUBA, SHIRO MATSUBA en MATSUBA DOITSU .

  a) AKA MATSUBA
  De basiskleur is rood waarbij iedere schub een keurige zwarte halvemaan vorm vertoont.

  b) KI MATSUBA
  De basiskleur is geel, waarbij de halvemaan vorm op de schubben mooi uitkomt.

  c) SHIRO MATSUBA
  De witte basiskleur vormt een mooie ondergrond voor de zwarte halvemaan vorm op de schubben.

  d) MATSUBA DOITSU
  Dit is een DOITSU-goi van het MATSUBA-type. De grote schubben op de rug en aan beide zijden van het lichaam zijn mooi afgelijnd met zwart. Er zijn geen MATSUBA-types van de KAWAGOI aangezien zij geen schubben hebben. KI MATSUBA en KI MATSUBA DOITSU zijn bijzonder decoratief en af en toe komen wij uitstekende exemplaren van dit type tegen.

  3. KAGE UTSURI
  Dit is een koi van het UTSURIMONI-type welke een verflauwd netwerk van zwarte schaduw hebben op de witte ondergrond. a) SHIRO KAGE UTSURI
  Dit is een SHIRO UTSURI met een wazig zwarte schaduw op de witte zones (zie foto hieronder).

  SHIRO KAGE UTSURI
  b) HI KAGE UTSURI
  Bij deze HI UTSURI ligt er een wazige zwarte schaduw over de rode zones. Dit type koi moet beantwoorden aan de eisen van een UTSURI met welgevormde patronen van diepe kwaliteits SUMI. Het is tevens belangrijk dat de overschaduwing netjes geplaatst is. Er zijn weinig goede exemplaren waarbij het zwart, het lichaam en de overschaduwing tegelijkertijd ideaal is. Om deze reden hebben mooie grote exemplaren van dit type een zeldzame waarde.

  4. KAGE SHOWA
  Dit is een SHOWA SANSHOKU met een schaduw over de witte zones. Dit type koi moet de karakteristieke eigenschappen bezitten van de SHOWA SANSHOKU met toevoeging van schaduwen over de witte ondergrond. De SUMI van de SHOWA SANSHOKU en het tweederangs zwart van de overschaduwing vormen een tweetonig contrast. Goede exemplaren van dit type koi zijn zelden gevonden.

  5.GOSHIKI
  Dit type koi werd geproduceerd door een kruising van een ASAGI met een TAISHO SANSHOKU . Men kan het bezien als zijnde een TAISHO SANSHOKU-patroon dat een blauw ASAGI-patroon overlapt. In andere woorden; de witte zones omvatten het blauw van het ASAGI -patroon waarover een patroon van rode zones en zwart is gelegd, waardoor het geheel een purperen tint heeft.

  De naam GOSHIKI ( - 5 kleuren) komt van de 5 kleuren die deel uitmaken van het patroon, nl. wit, rood, zwart, blauwen, marine.

  In het verleden werden mooie exemplaren van dit type geliefd voor hun kenmerkende soberheid, maar sinds de komst van de MAMSHIBORI GOSHIKI , waar bij het ASAGI-patroon meer uitgesproken is, heeft dit type meer vermaardheid verkregen. Vroeger werd GOSHIKI ingedeeld bij KAWARIMONO op Z NA shows, maar in de laatste jaren hebben wij een snelle aangroei gezien in het aantal goede kwaliteits GOSHIKI. Nu wordt GOSHIKI als afzonderlijke groep geklasseerd, gescheiden van KAWARIMONO.
  Goshiki
  6. KANOKO-GOI
  In plaats van solide rode tekeningen, is iedere rode schub geïsoleerd waardoor er een gespikkeld patroon gevormd wordt.

  a) KANOKO KOHAKU
  Dit is een KOHAKU met een gespikkeld rode patroon.

  b) KANOKO SANSHOKU
  Is een TAISHO SANSHOKU waarvan het rode patroon gespikkeld is.

  c) KANOKO SHOWA
  Dit is een SHOWA SANSHOKU met gespikkeld rood. De rode spikkels zouden moeten liggen in de witte zones en het rood dient een goede kleurentint te hebben. Goede exemplaren zijn moeilijk te vinden.

  7. KI GOI
  Is een koi met een helder gele kleur over het hele lichaam. Koi met een gelijkmatige helder gele kleur zijn waardevol. Vage rode spikkeltjes doen de waarde van de koi dalen. Sommige KI GOI (albino) hebben rode ogen zoals bij de konijnen. Dit komt nooit voor samen met zwarte genen en men zegt dat het, genetisch gesproken, zeer interessant is. KI GOI met rode ogen lijken een betere huidstint te hebben dan deze met zwarte ogen. Een grote KI GOI in de vijver levert een opheldering aan de atmosfeer van de hele vijver
  8. CHAGOI
  Men denkt dat deze koi werd geproduceerd uit een OGON KOI. Het hele lichaam heeft de kleur van een geelwortel met een wazig netpatroon. Deze zeer eenvoudige koi wordt hoog gewaardeerd bij koiliefhebbers met smaak voor eenvoudige sierlijkheid. Jonge koi hebben eerder een olijfgroene tint, maar naar mate zij groter worden verandert dit in donkerbruin en komen de wazige netpatronen duidelijker tot uiting. Net zoals bij andere types van koi wordt één galligheid van kleur erg geprezen. Ze zijn gelijkaardig met de OGON op het gebied van temperament, worden gemakkelijk tam en worden erg groot. Het type DOITSU-goi groeit snel en wordt reusachtig. Nogmaals, het zijn enkel de grote exemplaren van koi die een aantrekkingskracht verwerven. Onlangs werden bijzonder grote CHA GOI gekweekt door kruising met een wilde karper en exemplaren van meer dan een meter waren niet ongewoon.

  Chagoi
  9. OCHIBA SHIGURE
  Het is een koi van de CHA GOI-bloedlijn. Het lichaam heeft een eenvoudig patroon van grijs en bruin. Elke schub lijkt in reliëf naar boven te komen en maakt hierdoor de koi zeer interessant. Hij wordt geprezen door koi-liefhebbers die houden van een eenvoudige sierlijkheid.

  OCHIBA SHIGURE
  10. SHISUI-bloedlijn

  a) SANSHOKU SHISUI
  Dit is een DOITSU SANSHOKU met de patronen van een TAISHO SANSHOKU en de donker blauwe SHUSUI ondergrond langs de rug.

  b) SHOWA SHUSUI
  Is een DOITSU SANSHOKU met de patronen van een SHOWA SANSHOKU en de donker blauwe SHUSUI-ondergrond langs de rug. Deze variëteit zal dynamisme missen als de typische SUMI van de SHOWA SANSHOKU niet zit waar het zou moeten zitten.

  c) GOSHIKI SHUSUI
  Dit is een kruising tussen een GOSHIKI en een SHUSUI waardoor een zeer aantrekkelijke koi geproduceerd werd, maar het is zeer moeilijk om een goed exemplaar te vinden.

  11. AKA MUJI / AKA HAJIRO

  a) AKA MUJI
  Een koi met een helder rode kleur over het hele lichaam wordt AKA MUJI genoemd. Een groot exemplaar met een gelijkmatige dieprode kleur heeft een decoratieve waarde.

  b) AKA HAJIRO
  Een koi met een helder rood lichaam en witte toppen op de borstvinnen noemt men AKA HAJIRO . Net zoals AKA MUJI hebben grote exemplaren met een gelijkmatige diepe HI een decoratieve waarde.

  Door :Honorary Chairman : Dr. Takeo Kuroki
  Chief of the Appreciation Bureau: Mr. Reinosuke Nogami
  Vertaling : Vanreusel Louis
  (Met toestemming van Mr . Tetsuo Sakuta Nichirin - Chief Editor)
  Verwerking en eindredactie :Buedts Eric

  Koieagle alle rechten voorbehouden