http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.askoi.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



 
Druppelfilters / Tricklefilters


door Gerrit Arends

Auteur : Edwig Boeykens
Bron : Vijvers en Koi

Druppelfilters (Tricklefilters).
Door het laten druppelen van water op verschillende verdiepingen krijgen we extra zuurstof in het water, worden gassen uitgedreven en huisvesten we meer bacteriën. Tricklefilters of ook nog droog-nat filters of druppelfilters genoemd, zijn filters die het in de hobby van koi-keeping zeer goed doen.

De voordelen van een druppelfilter zijn:

  • Grotere hoeveelheid bacteriën kweken. Op de filtermedia gaan zich een enorme massa bacteriën hechten voor de afbraak van afvalstoffen. De bacteriën bevinden zich in een zeer zuurstofrijke omgeving.
  • Druppelfilters voorzien in zuurstof buiten de vijver.

    Zo verdwijnt de noodzaak om zuurstof in de vijver te brengen door zuurstofsteentjes en venturi's. Het zijn deze plaatsen waar trouwens de eerste draadalgen ontstaan, ook de luchtleidingen ogen niet bepaald mooi en de waterspiegel wordt niet meer gebroken door luchtbelletjes. We kunnen onze koi optimaal bewonderen.

  • Druppelfilters drijven ook ammoniak en nitrieten uit het water doordat water met een grote hoeveelheid verse lucht in contact komt.

    Een druppelfilter heeft twee nadelen:

  • We kunnen een druppelfilter enkel als laatste element in een filterlijn plaatsen. Het water moet eerst voorgefilterd worden door een vortex met prefilters of multichamber.
  • De druppelfilter moet boven waterniveau gebouwd worden. Het is dus een storend element en in de winter moet alles goed geïsoleerd worden tegen de koude.


    Principe & werking.

    Druppelfilters krijgen hun water van de circulatiepomp die vlak achter de laatste prefilter of multichamber staat. Druppelfilters zijn voorzien van een sproeibuis bovenin. Deze sproeibuis verdeelt het water in stralen over het filtermedium. Dat filtermedium is een medium waarop de bacteriën zich kunnen vastzetten zoals bijvoorbeeld flocor. Een druppelfilter werkt op het principe dat een druppel water neerkomt, zich splitst, terug neerkomt op filtermedium op een lagere verdieping, zich terug splitst, enz.
    U begrijpt dat zich hierdoor veel zuurstof aan het water kan hechten. De ontelbare druppels water komen maximaal met lucht in contact. Dit drijft schadelijke gassen uit.


    De beste druppelfilters bestaan uit verschillende lagen met filtermedium met tussen in die lagen een vrije zone. Deze vrije zone is ideaal om contact met de omringende lucht te bekomen en om de valsnelheid van het water te verhogen. Druppelfilters kan je kopen in de vijverzaak, maar de beste manier om een druppelfilter te bekomen is door er zelf é én te maken. Het komt heel wat goedkoper uit en ze werken nog beter ook. Kijk verder in dit artikel voor meer informatie over het bouwen van een eigen druppelfilter.

    Integratie in het filtersysteem.

    We gaan ervan uit dat we alle filterelementen die biologisch hun werk doen, op dezelfde filterlijn plaatsen. Het zal ongeveer twee tot drie maanden duren voor uw filters een bacterieboom kunnen opzetten. Die bacteriekolonie zal maar op volle capaciteit werken na één jaar. De biologische filterelementen mogen dan ook nooit stilgelegd worden voor een lange tijd, anders sterven de bacteriën en moeten we opnieuw een bacterieboom opbouwen met alle gevolgen vandien. De integratie van een druppelfilter in een biologische filterlijn ziet er als volgt uit:

    Bodemdrainage - vortex - 2 prefilters of multichamber filter - pomp verbonden met de skimmerpomp door een bypass - (eventueel ultraviolet straler) - (eventueel zandfilter) - (eventueel verwarmingstoestel) - (eventueel druppelfilter) - terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau.

    De plaats van een druppelfilter is altijd volledig achteraan de biologische filterlijn. Een druppelfilter is een biologische filter en mag niet belast worden met organisch vuil. Vanuit de druppelfilter gaat het water terug naar de vijver 30 cm onder waterniveau in een buis van 80 of 110 mm. Een druppelfilter moet ook altijd volledig boven het waterniveau van de vijver staan, ook bij gravity gevoederde filtersystemen. Zo maken anaërobe bacteriën geen kans zich te vermenigvuldigen. Boven waterniveau hebben we natuurlijk ook meer lucht, dus een betere zuurstofopname. Lucht bevat namelijk 20 % zuurstof, terwijl water slechts 4 % bevat.

    De druppelfilter heeft ook nood aan een bodemdrainage, zoniet krijgen we opbouw van ana ërobe bacteriën. De overvloeiing van de druppelfilter is hoger dan het waterniveau (zie schets). Het vuil kan bezinken in het conische gedeelte onder water.

    Het idee om een Tricklefilter op de skimmerlijn te plaatsen heeft drie nadelen:

    U kan deze lijn nooit stopzetten (bacteriën sterven af). In de winter moet een skimmer kunnen worden stilgelegd als het vriest.

    U heeft niet de mogelijkheid om bij defect van de biologische pomp over te schakelen naar de skimmerpomp om al wat biologisch is te laten doordraaien (biologische filters op beide lijnen).

    U vervuilt de trickle- of druppelfilter rechtstreeks. Een druppelfilter staat altijd als laatste eenheid in de biologische lijn.

    Een druppelfilter bouwen.
    De eenvoudigste methode om een druppelfilter te bouwen is met grote stapelbakken. Een druppelfilter van 2 meter hoog, 1,2 meter lang en 90 cm breed kan een vijver van 50 000 liter voorzien in een maximum aan zuurstof.

    Een druppelfilter bestaat meestal uit vier lagen. De bovenste laag is voorzien van ongebroken argex korrels en de twee lagen daaronder worden voorzien van een 15 cm dikke laag flocor. De onderste bak wordt voorzien van een afvoer naar de bezinkput en een afvoer naar de vijver. Men kan de druppelfilter zelf zo hoog maken als men wil.

    In de handel kan je van die grote PVC bakken kopen. Zorg ervoor dat de bakken bij het opstapelen 1 cm in elkaar zakken. Dit om opspatten van water te voorkomen.

    De onderste bak wordt voorzien van een bodemdrainage van 50 mm met een buis die gaat naar de bezinkput. Verder voorzien we een buis van 80 mm die naar de vijver gaat (30 cm onder waterniveau). In de drie overige bakken worden gaten geboord van 25 mm in zeefpatroon. Voorzie in deze drie bakken ook een plastic gaasdraad zodat het filtermedium niet door de gaten kan vallen.

    In de drie bakken wordt telkens een filterlaag van 15 cm voorzien met een tussenruimte van eveneens 15 cm.

    Maak in de zijwand in de bovenste bak een gat voor de sproeibuis die van de pomp komt. Boor in deze buis naar onder zijdelings gerichte gaten. Op het einde van de sproeibuis plaatsen we een stop.

    Dit is de meest eenvoudigste methode om een druppelfilter te bouwen. Het is zeer eenvoudig en praktisch in onderhoud.

    Onderhoud.
    Het onderhoud van de druppelfilter berust op hetzelfde principe als bij de vortex. Een druppelfilter wordt eenmaal om de drie maand gereinigd.

    Stappen:

  • Zet de pomp van de biologische filterlijn af.
  • Als een ultraviolet straler eveneens op de biologische filterlijn zou staan, schakel deze dan uit.
  • Sluit klep A (zie schets). Het water stijgt tot de eerste verdieping.
  • Open klep B. Het vuil water in het conische gedeelte wordt afgevoerd naar de afvoerput.
  • Kleppen in dezelfde stand laten staan (A dicht, B open) en de pomp van de biologische filterlijn enkele seconden laten werken.
  • Klep B sluiten en klep A openen.
  • De pomp van de biologische filterlijn en eventueel ultraviolet straler weer laten werken.
  • De biologische filterlijn en druppelfilter zijn weer in werking.
  • Indien een verdieping van de druppelfilter dichtslipt, dient u het filtermedium schoon te maken. Normaal gezien hoeft dit slechts eenmaal gedurende een vijverseizoen te gebeuren.

    Dit is een artikel van derden
    Koieagele alle rechten voorbehouden