http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.nipponkoigarden.com


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



 
Bodemdrainages


door Gerrit Arends

Bodemdrainages.
Auteur : Eric Buedts
Bron : Vijvers & Koi

Algemene informatie en aanleg.
Een echte koivijver dat werkt met een meerkamer filter zonder bodemdrainage is totaal niet weg te denken. Bodemdrains worden altijd van in het begin te voorzien. Geen bodemdrainage betekent met de tijd een slechte waterkwaliteit, troebel water of zieke vissen als u Koi gaat houden. Vele Koi liefhebbers zeggen “ Een koivijver zonder een bodemdrainage, is als een café zonder bier”. Het is de meest voorkomende manier van aanleg bij Koi vijvers. Ik wil wel duidelijk maken dat het aanlegen van een koi vijver niet altijd met bodemdrainage moet , het kan ook zonder en dan werkt men met pompen in de vijver. We bespreken een andere manier van filteren voor koi’s die werken zonder een bodemdrain in andere artikels over filteren. Bodemdrains kunnen ook van toepassing gebruikt worden bij zwemvijvers. Het werken met bodemdrainage betekent automatisch dat er niets op die bodem mag liggen. De werking of het doel van een bodemdrainage is het afval uit de koivijver, namelijk het organisch materiaal, de uitwerpselen van de koi, enz…af te voeren via het buizenstelsel naar het eerste compartiment, dat een vortex kan zijn in ons filtersysteem. De bodemdrainages liggen in een dal op de bodem van de koivijver en zijn verbonden met eventueel de vortex door middel van een 110 mm Ø in hoge druk pvc buis die afgesloten wordt met een afsluitkraan voor onderhoud van de filter.

Bodemdrain soorten.
Elleboog bodemdrain. De goedkoopste uitvoering is gewoon een elleboog met een deksel boven de opening. Het vuil bezinkt in de elleboog. De ervaring leert ons dat het vuil zich daar kan vast zetten. Bij dit type bodemdrains zal men meer moeten spoelen om ophoping in de bocht te vermijden.
Drainagepot.
De meest gebruikte modellen zijn deze met goede een bodempot met daar een buisje in het midden waarop het deksel rust. De aanzuiging gebeurt zijdelinks en horizontaal. Het vuil verzamelt zich op de bodem van de pot . Grote drainagepotten hebben over het algemeen 110 mm als diameter voor het aansluiten van de leidingen. Gebruik nooit een diameter van 50 mm, dat is om problemen vragen. De goede drainagepotten van 110 mm als diameter hebben een betere bredere cirkel aanzuiging. Daarbij heeft een groot exemplaar ook een grotere opslagcapaciteit van bezonken vuil, dat je regelmatig zal moeten laten verwijderd wordt door het afzuigsysteem te versnellen, en doe je door de sluitklep aan de vortex dicht te draaien, de drainage van de vortex te open en het water in vortex laten weglopen, en de sluitklep vortex terug te open. Zo krijg een grote aanzuigkracht waardoor het vuil in de drainagepot meegezogen wordt.

Hoeveel bodemdrains heb je nodig?
Het aantal drainages dat moet geplaatst worden hangt af van de vorm van de koivijver. De beste vormen voor een koivijver zijn ovaal, rond of niervormig. Deze hebben minder bodemdrainages nodig. Grillige vormen hebben meer bodemdrainages.

Volgende algemene info:
  • Op één vortex mogen er maximaal 5 drainagepotten aangesloten worden, anders wordt de totale werking teniet gedaan.
  • De drainagepotten moeten waterpas tegenover elkaar liggen om een gelijke druk en afzuiging te krijgen.
  • De afstand tussen de bodemdrainages maakt geen verschil, maar 4 m uit elkaar is voldoende .
  • De druk van het water komt van boven af, en dit met vb: 1 cm ² water bovenaan geeft op een diepte van 1 m diepte 1 kg druk.
  • Elke drainagepot ligt in een dal met een hellingsgraad van 20 cm naar de vijverwand toe, als voorbeeld: je hebt uw bodemdrains op 1.40 m diep en aan de vijverwand 1.20 m diep.
  • Hoe minder drainagepotten u plaatst, hoe hoger de hellingsgraad moet zijn.

    Even verduidelijken met een aantal schetsen:

    Schets 1.

    De rode lijn is schets 1 een voorbeeld van een hellingsgraad weer naar elke drainagepot. Van hieruit gaat het vijverwater als communicerende vaten naar de filters. Hier bekijken we een bovenaanzicht van schets 2, een vijver met vier drainagepotten .

    Schets 2.
    Op de schets 2 zien we “Afhelling” door de rode stippellijnen. Op de schets2 zien we ook via de bruine pijlen aangegeven hoe het vuil en het vijverwater stoomt naar de bodemdrains en omschreven op schets 2 als “Bruine pijlen geven stroming richting bodemdrain”. De dikke lijnen op schets 2 die elkaar kruisen in het midden zijn de heuvelruggen. De heuvelruggen en de vijverranden zijn steeds hoger dan de bodemdrains. Zo bekomt je dus een dal.

    Er zijn 3 manieren om de verschillende drainagepotten aan te sluiten op de vortex:
    Schets 3 met een afzonderlijk buizenstelsel:

    Schets 3.

    Hier hebben we de drainagepotten aangesloten op een elk aparte buizenstelsel. Per buis wordt 1 drainagepot aangesloten. Elk aparte buizenstelsel heeft zijn eigen afsluitkraan die vaar de vortex of andere voorfilter loopt.

    Schets 4 en 5 met met een gecombineerd buizenstelsel:

    Schets 4.

    Schets 5.

    Hier hebben we de drainagepotten aangesloten op gecombineerd buizenstelsel. Per buizenstelsel worden twee drainagepotten aangesloten. Per buizenstelsel worden dan 2 (schets 4) of 1 (schets 5) afsluitkranen aangesloten.

    Wat is nu het beste systeem ?
    Bodemdrainages met een afzonderlijk buizenstelsel hebben voor- maar ook enkele nadelen. De nadelen zijn:
  • Elke buis heeft een aparte afsluitkraan, wat een meerkost is.
  • Elke kraan moet apart geopend worden om te spoelen wat neer komt op meer waterverbruik bij onderhoud van de filter en het doorspoelen.
  • Het onderhoud en doorspoelen kost meer tijd, je elke kraan openen.

    Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen en die zijn:
  • Bij het spoelen heb je een grotere druk op de leidingen wat neer komt op een betere afzuiging van het vuil.
  • Minder kans op ophoping van vuil in buizen of verstoppingen.
  • Je minder nitraten door de groter spoeling, wat neer komt op minder algen.
  • Meer spoeling van het water is een betere waterkwaliteit, minder visziektes.
  • De koi’s zijn levendiger en groeien beter.

    De bodemdrainages met een gecombineerd buizenstelsel hebben tevens ook hun voor- en nadelen. De nadelen zijn: De druk of afzuiging is minder krachtig. Dit komt omdat er méér dan 1 bodemdrain op 1 buis is aangesloten, resultaat minder kracht voor méér bodemdrains de zuiveren. En dit is zowel bij de normale werking als bij het onderhoud van de filter bij het doorspoelen.

    Wat zijn dan de voordelen? :
  • Het is tijdbesparend bij de schoonmaak.
  • Je hebt minder waterverbruik.
  • Er zijn maar 2 kranen nodig bij schets 4 en 1 kraan nodig bij schets 5.
  • Het is goedkoper bij aankoop van het materiaal, vooral de afsluitkranen zij duur in aankoop en daar bespaar je dan op.

    Het plaatsen van de drainagepotten, een zware klus.
    Een goede koivijver is minstens 1,50 m of meer diep. De drainagepotten moet op een vlakke en sterke ondergrond liggen. De uitgegraven put is dan iets dieper, en die ondergrond is best sterk. Als dit zo is, dan kunnen we de drainagepotten op deze ondergrond leggen. Is dit niet zo, dan moeten we de ondergrond natuurlijk versterken, en dat doe best met beton. Zo voorkom je verzakkingen. De nodige aantal drainagepotten verdelen we zo gelijkmatig mogelijk over de ganse vijver. De bovenkant van de drainagepotten (niet het deksel) wordt de werkelijke diepte van onze vijver. De drainagepotten moeten waterpas tegenover elkaar liggen, dat is zeer belangrijk. Liggen de drainagepotten op hun plaats, dan kunnen we de dikke pvc buizen en de drainagepotten inéén en verlijmen. Gebruik voldoende ontveter aan de pvc buizen en de drainagepotten, en gebruik voldoende pvc lijm, liever iets te veel dan te weinig. U zou de eerste niet zijn die zijn werken kan herbeginnen omdat er waterverlies is door lekkage aan de drainagepotten of pvc buizen. Als alles is uitgehard, doen we verdere met het gieten van de betonen vloer. Sluit de drainagepotten voorlopig af, om te voorkomen dat beton in de drainagepotten en pvc buizen geraakt. We dit door over elke drainagepot een plastic zak over de opening te trekken. Je kan de plastieken zak vast maken door de ring die bij de drainagepotten bijgeleverd zijn vast te maken aan de drainagepotten. Leg een zware steen op de drainagepotten en veranker de leidingen. Zo voorkom je dat bij het beton stort, de heleboel gaan zweven of boven drijven.

    Een tip: Als je de beton gaat gieten kan je eerst je leidingen vol gieten met water tegen het drijven.
    Plaats wel een tijdelijke stop aan de andere kant van de buis. Het beton wordt gestort tot aan de ringen van de drainagepotten. Als dat goed is uitgehard, kan begonnen worden aan het metsen van de muren. Mijn ervaring leert dat de muren nu eerst bezet worden omdat dit makkelijker werkt op een vlakke vloer. Als dat achter de rug is kan je beginnen met het maken van hellingen naar de drainagepotten. Laat alles nu goed uitdrogen. De plaatsing van de drainagepotten is nu achter de rug. Laat alles zeer goed uitdrogen alvorens met de andere werken te starten.

    Enkele tips om fouten te voorkomen:
  • Als je met te weinig drainagepotten werkt moet de hellingsgraad worden verhoogd, anders zal het organisch vuil tegen de wanden van de vijver blijven liggen als de hellingsgraad niet groot genoeg is.
  • Gebruik buizen in hoge druk pvc. Dus dikwandige pvc buis.
  • De drainagepotten goed en logisch verdelen over de ganse vijver.
  • Plaats een drainagepot nooit te dicht bij de vijverwand. Wat veel als GROTE FOUT voor komt is dat drainagepotten die op verschillend niveau zijn geplaatst, daar van zal de hoogst gelegen pot(ten) het minst goed werken. Dit komt door dat de druk verschillend is van drainagepotten tot drainagepotten.

    Dit is een Artikel van derden
    Koieagle - Alle rechten voorbehouden