http://www.houseofkata.nl

http://www.askoi.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.nipponkoigarden.com


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Dolfinarium Harderwijk


door Hans Arends afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp

Een Dagje Dolfinarium:
Vrijdag 20 augustus zijn we van KoiEagle bij het Dolfinarium geweest in Harderwijk. Iemand van de Technische Dienst heeft ons het een en ander laten zien van het reilen en zeilen bij het Dolfinarium.

Het is natuurlijk bijna niet te vergelijken met onze vijvers, maar het principe blijft hetzelfde, want ook de basins in het dolfinarium moeten worden gefilterd.
In het Dolfinarium heeft elke basin zijn eigen filterinstallatie.

Als eerste zijn we bij het grootste en nieuwste Filtersysteem wezen kijken wat in 1996 is gebouwd voor de Lagune.
De Lagune bevat 15 miljoen liter echt zeewater (te vergelijken met 100.000 volle badkuipen) vanuit het schoonste plekje in de Noordzee.
Op basis van onderzoeksrapporten van Rijkswaterstaat heeft Dolfinarum Harderwijk bepaald waar het zeewater vandaan moest komen. Hierbij is gelet op de hoeveelheid nitraat, sulfaat en fosfaat in het water en ook naar het zwevend stofgehalte in het water. Verder is er ook gelet op het zoutgehalte en daarmee op de "echtheid" van het water.
Dit alles om een zo'n perfect mogelijke leefomgeving te maken voor de dieren die leven in de Lagune.

Op deze werkwijze ontwikkelt het Dolfinarium een eigen Ecosysteem, dat zich grotendeels zelf onderhoudt. De enige ingrepen van buitenaf bestaan uit het helpen zuiveren van het zeewater en het toedienen van voedsel.
Dit zal hieronder dus ook uitgebreid aan de orde komen.

Filtersysteem in de Lagune:
Het filterysteem in de Lagune word aangedreven door een computerprogramma dat speciaal is gemaakt voor het Dolfinarium. In dit programma kan bijna alles worden aangepast of worden bijgestuurd. Ook is dit programma er voor om alles in de gaten te houden en te controleren.

Om even bij het begin van de cyclus te beginnen, hieronder een foto van de roosterreiniger, hier word het grofste vuil gescheiden van het water. Dit vuil gaat via een lopende band naar een perscontainer, het water word er uitgeperst en gaat weer terug naar het grote filter basin.

Hieronder een foto van een vijzel die er voor zorgt dat er zuurstof aan het water word toegevoegd.

Vanuit het Basin komt het water in het filter wat je op onderstaande foto's ziet:


Vanuit dit filter gaat het naar het trommelfilter, hier word onder hoge druk water op het trommel gespoten waardoor de fijnste delen er nog eens tussenuit gefilterd worden. Dit proces kun je op onderstaande foto's zien:


Verder hieronder nog enkele grote pompen die voor de aan en afvoer van het water naar de filters zorgen. Ook hier staan nog speciale filterpompen en filters tussen.
Ook maakt het Dolfinarium gebruik van een denitrificatiefilter, ook zie je hier het kweken van een bacteriecultuur.


Hier is een bacteriecultuur tezien die nitraat omzet naar stikstofgas, zodat op deze wijze het stikstof uit het water verdwijnt:

Het Dolfinarium heeft voor de aanleg van de Lagune ook een uniek systeem laten ontwikkelen voor de benodigde energiecapaciteit, namelijk een eigen warmte-/krachtinstallatie, waardoor het park grotendeels in de eigen energiebehoeften kan voorzien. Deze installatie wekt electriciteit op en de hierbij vrijkomende warmte wordt in waterbellen tijdelijk onder de grond opgeslagen op een diepte van 125 meter. Wanneer er een tekort is aan warmte, wordt dit uit de warmwaterbel gehaald. De capaciteit ervan is groot genoeg om behalve De Lagune ook het Koepelcomplex te verwarmen. In de zomer kan het Lagune water, indien nodig, met koud water uit de grond worden afgekoeld.
Hieronder zie je foto's van de warmtewisselaars die worden gebruikt om de basins te verwarmen in de winter.Om even terug te komen op het Ecosysteem wat gecreeerd is door het Dolfinarium Harderwijk. In het grote buiten basin word het regenwater opgevangen en gefilterd en dit word weer hergebruikt voor de Basins.
Het Dolfinarium heeft dus een volledig gesloten systeem ontwikkeld, zodat ze eigenlijk geen water kwijtraken (alleen het verdampen van het water) en dus eigenlijk geen nieuw zeewater nodig hebben.
Het zeewater wat er in 1996 in is gepompt word nog steeds gebruikt.

Het opstarten en beheren van het ecosysteem is nooit "klaar". Het is een proces dat continu aangepast moet worden. De Lagune met haar bewoners biedt volop mogelijkheden om op wetenschappelijk niveau ervaringen op te doen en gegevens te verzamelen.

Al met al was het toch een leerzaam dagje in het Dolfinarium Harderwijk waar we door iemand begeleid werden die liefde heeft voor zijn werk en eigenlijk overal wel wat over wist te vertellen waar we hem dus ook hartelijk voor willen bedanken.

Een Dagje Dolfinarium:
Dolfinarium Harderwijk is vanaf 4 januari t/m 20 februari gesloten.
Vanaf 21 februari t/m 31 oktober opent het Dolfinarium haar deuren weer dagelijks van: 10.00 - 18.00

Dolfinarium Harderwijk
strandboulevard Oost 1
3841 AB Harderwijk
www.dolfinarium.nl