http://www.houseofkata.nl

http://www.dakenwandcenter.nl

 

http://www.assurantiesite.nl/autoverzekering/

http://www.gdkoi.nl

 

http://www.nipponkoigarden.com

 

 

http://www.nikoi.nl

 

http://www.rbfoto.nl

 

http://www.timmerentimmer.com

http://www.koigate.nl

http://www.gdkoi.nl


 
 
 

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ


1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Forums

Deze discussie is nu gesloten
Auteur Bericht
Ronald Bonestroo
Monday 23 May 2005 - 02:30:09
Gast

Menig maal wordt de vraag gesteld hoe men een goede foto te maakt van de koi.
In deze tijd is het vrij aannemelijk dat men met een digitale camera werkt dus vanuit dat oogpunt is het grootste gedeelte ook geschreven.

Een foto maken is niet moeilijk, een goede foto maken is een ander verhaal. Één van mijn hobby's is ook foto's maken dus deze combinatie kan vrij fraaie plaatjes opleveren. Nu gaat het er om hoe dit te realiseren...
Vrij eenvoudig gesteld kan U het volgende aanhouden:
1) Neem de tijd.
2) Maak zoveel mogelijk foto's, er is er altijd wel 1 die lukt.
3) Variatie in het standpunt van de koi kan verrassend leuke beelden geven.
4) Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te fotograferen en niet met direkt licht omdat dat foto's snel te flets worden.

In de vijver bij daglicht hou ik er een aparte gedachtengang op na, er wordt namelijk gezegd dat men niet met direkt licht moet fotograferen maar liever met "kunstlicht" in de ochtend- of avonduren. Dat werkt uitstekend, maar voor een apart effect vind ik het ook mooi om wel met hard direkt licht te fotograferen omdat men met een goede flitser een invulflits kan geven om de vis uit te lichten. De mogelijkheid op een camera om een externe flitser te plaatsen is in mijn ogen wel een pré omdat men dan de camera optimaal kan benutten. De flitser die er normaal op zit is vaak vrij zwak en dan kan men onderwerpen soms niet volledig tot zijn recht laten komen.

Men krijgt dan het effect zoals hieronder.Bij direkt licht geeft een invulflits licht op beide zijden en licht de koi als het ware uit de vijver


Mocht U dat niet genoeg vinden dan kan men ook eventueel een polarisatiefilter aanschaffen voor de camera.
Deze zorgt ervoor dat de weerspiegeling weggefilterd wordt en U als het ware "door" de weerspiegeling heen kijkt.
Een raam vanaf de zijkant gefotografeerd geeft weerspiegeling, gebruikt U een polarisatiefilter dan "breekt" U die weerspiegeling en kijkt U er doorheen. Op water heeft het eenzelfde effect.
Hieronder wat voorbeelden.zonder filter
met filter
De vijver zonder filter.
..en zie het verschil.


Het is geen zaligmakertje maar kan een heleboel foto's wel doen slagen die normaal gesproken door weerspiegeling verpest worden.
De fotovakman kan zo kijken of er op uw camera een eventueel filter past en u goed adviseren welk merk filter het meest geschikt is.
Bij digitale camera's is het wel zaak om een circulair polarisatiefilter aan te schaffen en geen lineair polarisatiefilter. Dit om de simpele reden dat een lineair polarisatiefilter niet goed samengaat met autofocus wat bijna standaard is en de lichtmeting wat de camera uitvoert.

Volgende optie om de foto's te verbeteren is er voor zorgen dat U de koi qua gedrag observeert en de gedragingen probeert te voorspellen. Zo kan men gemaakte foto's spontaan doen overkomen. De meest geliefde foto's zijn de foto's waarbij de koi voer tot zich neemt maar het uiteindelijke resultaat is meestal niet wat men er van verwacht. Dit komt omdat de koi net even iets anders zwemt dan U verwacht en U wordt benadeeld door de sluitervertraging van de camera.
Dit brengt ons tot het volgende punt. Een digitale camera heeft altijd een sluitervertraging, dat wil zeggen dat het moment van de knop indrukken verschilt van het daadwerkelijke moment waarop de foto gemaakt wordt. Dit is meestal aanzienlijk te verkorten door de sluiterknop half in te drukken als U op het onderwerp richt. Dit stelt namelijk de autofocus alvast in staat om zich scherp te stellen op het onderwerp en bij het volledig indrukken hoeft er niet scherpgesteld te worden door de camera en wordt de foto praktisch direkt genomen.

Heeft men een camera waarbij men alles handmatig kan instellen, dan beveelt het de aandacht dat men de camera in zoverre leert kennen dat men weet dat men de sluitertijd en de diafragma-opening dusdanig kan instellen zodat er meerdere opties zijn om een foto te maken. Al gelang naar het idee achter de foto kan men er voor kiezen om de vis uit te lichten of om de vis te laten samensmelten met het geheel.de vis is samen met de achtergrond volledig in beeld
de vis is nu een onderwerp op zich en de achtergrond is praktisch niet zichtbaar.


Een ander apart effect is 's nachts foto's maken. Men heeft dan geen last van storende elementen en de weerspiegeling is een stuk minder. Wel is het lastig om de koi waar te nemen in de vijver en zal het vaak op geluksschoten aankomen.foto bij nacht.


Het blijft zaak om de mogelijkheden van de camera te kennen en daar op in te spelen. Als U lukraak foto's neemt en maar afwacht wat er als resultaat uit de bus komt, dan is de kans groot dat er meer kansen gemist worden dan benut. Immers er worden meer goede foto's genomen door fotografen met kwalitatief mindere camera's dan door leken met uitstekende camera's.R. Bonestroo 2009 ©

[ Bijgewerkt ][ Bijgewerkt ]

[ Bijgewerkt Monday 06 April 2009 - 01:44:35 ]
Terug omhoog
mike.koi
Sunday 07 June 2009 - 19:08:46
Geregistreerde deelnemer #5941
Geregistreerd: Sunday 07 June 2009 - 18:51:12
berichten: 3
mooi
Terug omhoog
MJR
Monday 08 June 2009 - 03:01:54
Geregistreerde deelnemer #5573
Geregistreerd: Tuesday 21 October 2008 - 20:04:27
Woonplaats: Buren GLD
berichten: 195
pracht uitleg 5

3
Terug omhoog
Danny aka Draka
Monday 06 July 2009 - 22:02:15
Geregistreerde deelnemer #5977
Geregistreerd: Monday 29 June 2009 - 16:19:38
Woonplaats: tweede exloermond
berichten: 30
ziet er leuk uit
en uitleg duidelijk
Terug omhoog
Website
Ront
Wednesday 15 July 2009 - 22:42:06
Geregistreerde deelnemer #5480
Geregistreerd: Tuesday 26 August 2008 - 21:38:56
Woonplaats: Stadkanaal
berichten: 815
mooi man
Terug omhoog
 

Ga naar:     Terug omhoog


Publiceer deze discussie: RSS 0.92 Publiceer deze discussie: RSS 2.0 Publiceer deze discussie: RDF
Powered by e107 Forum System