Meerkamer Filter

Gerrit Arends, Sunday 25 September 2005 - 00:00:00

Auteur : Eric Buedts
Bron : Vijvers en Koi

De multichamber en de prefilter , of meer kamer filter.
De oudste en tot nu toe het meeste gebruikte koi filter. Hij is dan ook de bekende rechthoekige filters met meerdere afzonderlijke compartimenten.
Multichambers zijn het hart van onze biologische filterlijn, en hebben verschillende compartimenten. Multichambers zijn in staat grote hoeveelheden zwevend vuil uit het water te filteren. Deze filters worden dan ook gebruikt voor zowel de koivijver als voor de siervijver. De multichambers is een redelijke onderhoudsvriendelijke filter, maar gezien de evolutie in het vijvergebeuren zijn er nog andere filter types die nog onderhoudsvriendelijker zijn. We zullen deze in een apart artikel beschrijven. In de compartimenten of kamers worden verschillende soorten filtermaterialen gebruikt, zowel mechanische als biologische filter materiaal voor het filteren van het vijverwater.
MAAR we hebben ook de ronde modellen, de vortex modellen of ook wel eens de prefilters genoemd. Dit zijn filter modellen die voort komen uit het ontstaan van de vortex.

Multichamber filter werking.

De werking.
Een meerkamer filter is een filter dat bestaat uit verschillende achter elkaar staande compartimenten of kamers, voorzien van verschillende filtermateriaal. Het vijverwater dat de meerkamer filter binnenkomt wordt van onder naar boven doorheen het filtermateriaal gestuurd,, kamer per kamer. Het verlaat de filter naar langs achter. Deze filter kan zowel boven als onder de grond geplaatst worden. Er zijn twee manieren waarop de filter kan gebruikt worden en deze zijn "De pomp gevoerde filter" of bovengrondse filter, en "De gravity gevoerde filter" of ondergrondse filter.
De meerkamer modellen.
Meerkamer filters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en grote. De rechthoekige vorm is tot nu toe het meest toegepast maar er bestaan ook ronde modellen die afkomstig zijn van de vortex. Deze ronde modellen kunnen los of uit meerdere aan elkaar verbonden elementen bestaan, als ook in een klaver 4 model. De ronde (of vortex) vorm hebben als voordeel dat juist door hun ronde vorm, in elk compartiment nog eens een mechanische filtering plaatsheeft. Dit gebeurt onder en door het filtermateriaal, dankzij de draaibeweging van het vijverwater. Een andere grote voordeel van dit soort filters is dat het biologische gedeelte gescheiden is van het mechanische gedeelte.
Het aantal kamers of grootte van de kamers, of het nu rechthoekige of ronde vormen zijn, wordt berekend in functie van de vijverinhoud en of visbezettingsgraad.
Elke kamer moet beschikken over een eigen afvoer. Per kamer bezinkt door dat het onderste deel conisch is naar de afvoerkraan die je dan per kamer kan open te zetten en kan spoelen.
In de kamer(s) met het biologische filtermaterialen wordt door middel van luchtstenen tussen de filtermaterialen extra zuurstof aan toegevoegd. Zo krijgen de nuttige bacteriën die in het filtermateriaal massaal aanwezig zijn, extra zuurstof. Multichambers hebben één nadeel. Ze zijn hoekig. In een gravity gevoederd filtersysteem is vuil afvoeren naar een conische bodem een groot onderdeel van het filterproces. Er kan in de hoeken soms ophoping van vuil veroorzaken. Een ronde prefilters heeft die nadelen niet. Maar zijn dan weer meestal duurder in aankoop.

Prefilter of ronde (of vortex) vorm.

M ultichamber model.


Het filteren.
De optimale multichamber filter kan bestaan uit drie kamers of zelfs nog meer. Het filteren gebeurd dan in verschillende stappen. Deze compartimenten of stappen zijn van voor naar achter:

  • een vortex of met het nieuwste op de markt de zeef, of al dan niet nog voor de vortex of zeef eventuele voorfiltering. Dit kan een mechanische voorfilter zijn. Een voorbeeld van een mechanische filtering kan één of meerdere kamers bezitten met het materiaal zoals borstels.

  • een biologische filtering waar de kamers met verschillende biologische filtermaterialen gevuld worden zoals met matala of japanse matten, bioballen, flocor, substraat, enz. Sommige mensen verkiezen enkel matala of de Japanse matten om alle hun kamers mee te vullen.
    Een nog laatste fijne mechanische filtering kan gebeurd in de laatste biologische kamer, dit door middel van bovenop het biologische filtermateriaal een mousse met fijne structuur te voorzien, net voordat het gefilterde water de meerkamer filter verlaat.
    Men kan deze laatste kamer ook voorzien van waterkers.

    De plaatsing.
    Meerkamer filters of ronde prefilters kunnen zowel boven water (pomp gevoed) als gravity (gelijk met het waterniveau van de vijver of communicerende vaten) opgesteld worden en eventueel voorzien worden van een voorfilter zoals een vortex of zeef. Achter het meerkamer filter kan een zandfilter of druppelfilter enz. geïnstalleerd worden. Meerkamer filters nemen een belangrijke oppervlakte van plaats in, en we kunnen dit als een nadeel beschouwen. Vaak wordt dan ook de meerkamer filter in een gravity opstelling gezet, wat dan weer kan weggewerkt worden onder vb.: een houten terras .

    Zelf te maken ja of neen?
    Een meerkamer filter is zelf te bouwen. Vele vijverhobbyisten knutselen dan hun eigen meerkamer filter in elkaar. Het belangrijkste zijn de keuze van het juiste filtermateriaal en een afzonderlijke vuilafvoer voor elke kamer. Meestal worden deze filters gemaakt uit polyester. Maar PVC kuipen kunnen ook, mits je de juiste aanpassingen zoals de conische bodem om het vuil met de kraan regelmatig te kunnen spoelen, te voorzien.

    Hoe ziet een filterlijn er uit.
    In een complete filterlijn is de multichamber het biologisch hard van de vijver en dit verdient dan ook speciale aandacht. De plaats in de biologische filterlijn is vlak achter de vortex.

    Biologische filterlijn, gravity gevoerde filter of totale ondergrondse filter.

    Bodemdrainage - vortex - en de prefilters of multichamber filter (communicerende vaten) - pomp al dan niet verbonden met de skimmerpomp door een bypass - eventueel ultraviolet straler - eventueel zandfilter - eventueel verwarmingstoestel - eventueel druppelfilter - terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau.

    Biologische filterlijn pomp gevoed filter.

    Pomp - vortex – en de prefilters of multichamber filter al dan niet verbonden met de skimmerpomp door een bypass - eventueel ultraviolet straler - eventueel zandfilter - eventueel verwarmingstoestel - eventueel druppelfilter - terug naar vijver boven het waterniveau.

    Onderhoud.
    Heeft uw filtermodel een geïntegreerde vortex, dan is dit het eerste deel van de filter lijn (of model). Het is dan de bezinkingskamer waar het grof vuil wordt afgescheiden van het water. Dit bezinksel moet 1 maal per week worden afgevoerd. Heeft in filter model geen vortex, maar bevoorbeeld een kamer met gewone filtermassa; namelijk filterborstels, dan is het nuttig minstens het vuil om de 7 dagen afvoeren. Het verdere onderhoud van een multichamber is vrij eenvoudig. De borstels worden gespoeld met vijverwater. De volgende kamers zijn de biologische kamers en die moeten we natuurlijk zoveel mogelijk met rust laten. Het enige wat je met deze laatste kamers moet doen is ook hier weer de kranen regelmatig openzetten, maar het filtermateriaal, indien het echt nodig zou zijn slechts jaarlijks spoelen met vijverwater.
    Het is namelijk zo dat het aantal keren dat een filter moet gespoeld worden afhangt van de samenstelling van de filterlijn.

    Samengevat.
    Meerkamer filters zijn het meest gebruikte filtersysteem, of het nu over een gewone vijver of over een koi vijver gaat, worden al heel lang toegepast voor het filteren van vijverwater. Samen met de bewezen en doeltreffende mechanische en biologische filtermaterialen in meerkamer filters, is deze sterk ingeburgerde filtermethode nog heel populair.
    Deze filters zullen nog wel nog altijd te koop zijn. Voor de nieuwste koi vijvers worden tegenwoordig de oudere multichamber vervangen door de prefilters of ronde modellen (vortex) gebruikt. Het voordeel van prefilters is dat het vuil zich beter een baan weet te vinden naar beneden toe.

    Dit is een artikel van derden
    Koieagle alle rechten voorbehouden


    dit content onderwerp is van KoiEagle.nl: de grootste koi en vijver website van de BeNeLux!
    ( http://www.koieagle.nl/e107_plugins/content/content.php?content.706 )